У Чехії багато нелегальних працівників, більшість з них – українці

Багато іноземців в Чехії влаштовуються на роботу нелегально, для цього існує цілий ряд причин. Наприклад, те, що чеський уряд навмисно ускладнює для роботодавців умови прийому на роботу фахівців з країн, які не входять до складу Європейського союзу, в тому числі і України.

Представники відповідних відомств Чехії протягом року регулярно проводять вибіркові перевірки на підприємствах і фірмах країни з метою виявлення тих працівників, яких чеські роботодавці працевлаштували, не маючи на це підстав, які передбачені чинним законодавством.

Згідно з офіційними даними, під час перевірок протягом 2018 року на території Чехії було виявлено 4583 робітників, які працювали нелегально, причому 2873 з них – українські громадяни.

Відзначається, що близько 80 відсотків від загального числа склали громадяни країн, які не входять до складу Євросоюзу. Також в порівнянні з 2017 роком проявилася тенденція  збільшення кількості іноземних громадян, які не мали дозволу на роботу.

Для українських трудових мігрантів Чехія є однією з найпривабливіших країн, оскільки чеські роботодавці в порівнянні з польськими пропонують набагато більшу заробітну плату. Однак уряд Чехії офіційно декларуючи зацікавленість в іноземних працівниках, на практиці робить так, що працевлаштуватися на законних підставах українцям дуже важко. Тому, більшість наших співвітчизників оформляють польські візи, а з ними вже їдуть працювати до Чехії, намагаючись не потрапляти на очі представникам влади.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистичними даними, протягом 2018 року українців в Чехії стало більше на 13,2 тисяч. Це найзначніший приріст у порівнянні з іншими іноземцями, які приїхали до Чехії за цей час.

Роботодавці Чехії вимагають від свого уряду вжити термінових заходів для спрощення процедури працевлаштування трудових мігрантів з країн, які не входять до ЄС.