Сотні людей вийшли на протест проти нового прем’єр-міністра Іраку

Сотні студентів протестували в ряді міст Іраку проти висунення Мухаммеда Алаві на пост наступного прем’єр-міністра країни.

Це відбувалося незважаючи на заклики впливового шиїтського лідера Муктади ас-Садра до своїх прихильників розчистити шлях.

Антиурядові протести пройшли в Багдаді, Наджафі і Насирії.

Демонстранти відкинули вибір Алаві, якого вони звинувачують в приналежності до того ж політичного статус-кво, який вони вважають невдалим.

«Ми не бачили від них нічого протягом 16 років, тільки руйнування», сказав протестуючий.

Президент Іраку Бархам Саліх призначив Мохаммеда Тауфіка Алаві прем’єр-міністром країни, поклавши край двомісячної невизначеності щодо того, хто очолить уряд, повідомило Радіо Вільна Європа.

Алаві, який займав пост міністра зв’язку, буде очолювати кабінет до дострокових виборів. У нього є місяць, щоб сформувати новий уряд.

Новопризначений прем’єр-міністр заявив, що подасть у відставку, якщо політичні сили спробують змусити його балотуватися.

Антиурядові протести тривають в Іраку вже четвертий місяць. У листопаді 2019 року колишній прем’єр-міністр Адель Абдул Махді подав у відставку на тлі протестів, викликаних обуренням корупцією і зниженням рівня життя. Більше 500 учасників протесту загинули.