Ескалація конфлікту в Гонконзі. Поліцейський був поранений стрілою

Поруч з кампусом Гонконгського політехнічного університету зіткнулися антиурядові демонстранти з поліцією.
«Протестувальники пішли в наступ, коли поліцейська машина для розгону демонстрацій з водяною гарматою застрягла серед цегли, розкиданої раніше на вулиці»,- повідомляє громадська станція RTHK.
Демонстранти кидали цеглини і коктейлі Молотова, стріляли з лука. Поліція використовувала два автомобіля з водяними гарматами, які поливали протестуючих синім барвником для полегшення їх ідентифікації.
«Один із співробітників, відповідальних за контакти з журналістами, був поранений стрілою»,- йдеться в повідомленні поліції. У той же час поліція засудила дії протестуючих і звернулася до городян із закликом уникати околиць Політехнічного університету.
Це один з декількох гонконгських університетів, де в останні дні демонстранти забарикадувалися. Також відбулися жорстокі зіткнення з поліцією в китайському університеті в Гонконзі, який минулого вівторка нагадував зону військових дій.
Тим часом, у неділю Бюро освіти Гонконга оголосило, що всі початкові і середні школи і дитячі сади в регіоні також будуть закриті в цей понеділок. Через протести заняття не проводилися з четверга. Кілька університетів призупинили заняття в кампусі до кінця семестру.
Протести посилилися після того, як один з демонстрантів був застрелений бойовим патроном під час зіткнень 11 листопада. 21-річний студент не був озброєний, але, за даними поліції, він намагався вирвати у офіцера пістолет, і поліцейський вистрілив, щоб запобігти цьому.
У суботу солдати Китайської Народно-Визвольної Армії (ALW) з’явилися на вулицях міста – вперше з червня, коли в регіоні почалася хвиля антиурядових протестів. Солдати допомогли прибрати барикади з вулиць Кулун Тонга.
Участь солдат було рішуче засуджено представниками демократичної опозиції в Гонконзі. У спільному комюніке вони нагадали, що відповідно до чинного законодавства солдати гарнізону ALW не повинні втручатися в справи Гонконгу, якщо тільки регіональні власті не попросять їх допомогти підтримувати громадський порядок або усунути наслідки катастрофи.
«Однак представник адміністрації Гонконгу заявив, що влада регіону не просять солдат про допомогу»,- повідомляє громадська радіостанція RTHK.