Румунія виводить свої війська з Іраку

Румунія заявила, що її війська в Іраку, які є частиною місії НАТО, будуть «переміщені» на тлі зростаючої напруженості через вбивство іранського генерала Касема Сулеймані Сполученими Штатами.

«Щоб забезпечити безпеку персоналу, 14 румунських солдатів, які перебували з місією в Іраку, будуть тимчасово переведені на іншу базу коаліції», – йдеться в заяві міністерства оборони.

Не було відразу ясно, війська покинуть Ірак чи будуть переміщені на іншу базу всередині країни.

Їх місія була зосереджена на підготовці інструкторів іракської армії, а також консультуванні посадових осіб міністерства оборони Іраку і інших установ.

Цей крок відповідає оголошенню НАТО в суботу про те, що були припинені навчальні заходи для іракських військ після удару дрона США біля міжнародного аеропорту Багдада, в результаті якого був убитий Сулеймані, командувач елітної іранської революційної гвардії.

У вівторок президент Румунії Клаус Йоханніса закликав Європейський Союз мати «сильніший голос» у відповідь на кризу, викликану вбивством.

У вівторок представник НАТО заявив, що буде виведена «частина штабу» з Іраку через підвищеного ризику для їх безпеки.

Висновок є тимчасовим, але «безпеку нашого персоналу має першорядне значення», заявив представник НАТО. У суботу військовий альянс оголосив про припинення навчальної місії в Іраку.