Тривожна тенденція: «пандемія» самотності в Євросоюзі

Європейський спільний дослідницький центр виявив, що під час пандемії COVID-19 кількість самотніх людей збільшилася вдвічі. У своєму звіті про ситуацію з самотністю в ЄС експерти центру попереджають, що існує ризик розвитку «пандемії самотності», яка вимагає негайного втручання.

Згідно зі звітом JRC, кожен четвертий житель ЄС відчуває себе самотнім, а кількість самотніх людей різного віку подвоїлася під час пандемії коронавируса. У документі говориться, що в порівнянні з 2016 роком рівень самотності серед людей у ​​віці від 18 до 35 років виріс в чотири рази.

До того ж проблема самотності однаково гостро стоїть для людей будь-якого віку, для чоловіків і жінок. У звіті говориться, що самотність однаково важка, як для міських, так і для сільських жителів.

Якщо в період до пандемії Північна Європа була регіоном з найнижчим (всього 6%) рівнем самотності, то зараз у всіх частинах ЄС спостерігається практично однаковий рівень – від 22 до 26%. Серед населення ЄС позитивні емоції (бадьорість, спокій, активність, інтерес) знизилися в середньому на 20-30%. Негативні емоції, включаючи напругу і депресію, збільшилися на такий же відсоток.

На посилення почуття самотності, безсумнівно, вплинули заходи санітарної ізоляції, але є побоювання з приводу можливої ​​пандемії самотності. У доповіді говориться, що це вимагає втручання і ефективних контрзаходів.

Віце-президент Єврокомісії з демографії Дубровка Шуйця у відповідь на доповідь заявила, що «пандемія коронавіруса висунула на перший план такі проблеми, як самотність і соціальну ізоляцію». «Ці проблеми існували і раніше, але суспільство не приділяло їм особливої ​​уваги. Тепер ми повинні почати краще розуміти ці проблеми і вирішувати їх. Нам потрібно подумати про те, як працювати разом, щоб побудувати більш стійке і згуртоване суспільство», – сказала вона.

Європейські політики наголошують на необхідності комплексної роботи всіх інститутів ЄС для вирішення європейської проблеми самотності. Наступне дослідження самотності жителів ЄС заплановано на 2022 рік. Також планується створити інтернет-платформу для моніторингу самотності в режимі реального часу.