Ціни в 2019 році будуть рости повільніше збільшення доходів людей

Рекордсменом зростання цін в цьому році стане вартість послуг житлово-комунального господарства. Добре, що хоч ціни на продукти будуть рости повільніше доходів українців. Принаймні, так стверджують економісти.

Підвищення ціни на газ, швидше за все, буде очікувати українських громадян і в 2019 році, хоча, все може бути. У це питання раптово може увірватися політична складова, яка буде визначати розвиток ситуації протягом наступних трьох місяців.

Тарифи на опалення, починаючи з 1 січня, виросли в середньому по країні на 18 відсотків. Підвищення ціни на газ автоматично спричинило і підвищення ціни на опалення.

Згідно з прогнозами економічних експертів і топ-менеджерів роздрібної торгівлі, ціни на продукти вже не будуть так сильно спустошувати сімейні бюджети громадян протягом цього року. Пояснюється це дуже просто – ціни на продукти в Україні зрівнялися з цінами в сусідніх країнах ЄС. Фізичний закон сполучених судин, як виявилося, добре діє і в економіці. Українські продавці просто не наважаться ще більше підвищити вартість продуктів, оскільки просто не витримають конкуренції з імпортом.

«Це означає, що в наступному році ми побачимо зростання цін тільки на ті продукти, які не можуть завозитися з-за кордону – хліб, молочні продукти з коротким терміном придатності. Тобто молоко, кефір, сир», – пояснив представник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Очікується, що продукти в середньому подорожчають на 10 відсотків.

Також для тих, хто любить все ще дивитися телевізор і тих, хто не уявляє існування без Інтернету, доступність до інформації та розваг стане значно дорожча. Вартість кабельного телебачення виросте на 20-40 відсотків, а за Інтернет потрібно буде заплатити більше на чверть.

Нагадаємо, раніше ми писали, що купівельна спроможність українських громадян протягом 2018 року стабільно знижувалася.

Джерело: news.eurabota.ua

04.01.2019