У Литві права українських трудових мігрантів тепер надійно захищені

Завдяки угоді, яка була підписана урядами України і Литви, недавно ратифікована Верховною Радою, українським трудовим мігрантам тепер буде набагато легше працевлаштуватися в Литві і захищати свої права. Те ж стосується і литовських громадян, які працюють в Україні.

Звичайно, Литва за кількістю трудових мігрантів з України не може зрівнятися, наприклад, з Польщею. На сьогоднішній день в країні працює близько 15 тисяч українців.

Литва для більшості українців, які вирішили працювати в Європейському союзі, є країною, де можна набагато легше пройти адаптацію до нових умов роботи, підтвердити свою кваліфікацію з перспективою переїзду до Німеччини або скандинавських країн.

Угода покликана суттєво зменшити кількість нелегальних працівників у Литві. Тепер заробітна плата українців не може бути нижча, ніж у литовців, які працюють на аналогічній посаді у того ж роботодавця.

Всі трудові відносини між роботодавцем і найманим працівником будуть оформлятися офіційно. В угоді не передбачено встановлення нових правил видачі дозволів на роботу або тимчасових посвідок на проживання в Литві.

У тому, що влада Литви зацікавлена в залученні більшої кількості іноземців на ринок праці красномовно свідчать дані Департаменту статистики. Так, протягом 2019 року кількість вакансій в Литві збільшилася на 7,7 відсотка, до 17,3 тисяч.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Литві протягом 2018-2019 років удвічі збільшилася кількість іноземних працівників.

Роботодавці Латвії наполегливо вимагають від влади прийняти закони, які дозволять полегшити залучення працівників з інших країн, щоб заповнити вакансії.