«Історична спека»: у Канаді зафіксовано рекордно високу зимову температуру

За даними AFP, у регіоні на заході Канади були зареєстровані рекордно високі зимові температури, що викликало глобальне занепокоєння щодо зміни клімату.

Повідомляється, що в Пентіктон, місто в центральній частині Британської Колумбії, в середу температура склала 22,5 градусів за Цельсієм.

“Це рекорд чи нічия, якщо бути дуже точним”, – сказав метеоролог Міністерства охорони навколишнього середовища Канади Армел Кастеллан.

“Зимові температури в Канаді досягали 22,5 градусів 3 грудня 1982 в південно-східному місті Гамільтон, Онтаріо”, – сказав Кастеллан.

Пентіктон розташований в декількох сотнях кілометрів на південний схід від Літтона. Влітку Літтон, який знаходиться за 250 кілометрів на північний схід від Ванкувера, привернув увагу міжнародного загалу, встановивши новий канадський рекорд спеки в 49,6 градуса за Цельсієм.

Провінція Британська Колумбія влітку також постраждала від історичної хвилі тепла, пов’язаної зі зміною клімату, коли гаряче повітря захопили фронти високого тиску над західною Канадою та західною частиною Сполучених Штатів. Хвиля спеки посилила лісові пожежі, внаслідок яких загинули сотні людей.

З середини листопада зливи викликали в провінції катастрофічні повені, які влада також пов’язує з наслідками зміни клімату.

Недавні дослідження показують, що зміна клімату є безпосередньою причиною деяких хвиль тепла. “Те, що обрушиться на Канаду в червні, буде наслідком глобального потепління, спричиненого діяльністю людини”, – заявив науковий консорціум World Weather Attribution Scientific Consortium.