Техас подає до суду на Meta через практику розпізнавання осіб у Facebook

“Генеральний прокурор Техасу Кен Пакстон подав позов проти Meta Platforms Inc., материнської компанії Facebook”, – повідомляє Wall Street Journal.

Техас звинувачує Facebook у тому, що давнє та нині припинене використання технології розпізнавання осіб протягом десяти років порушувало конфіденційність особистих біометричних даних громадян штату.

“Справа, яка була подана до окружного суду штату Маршалл генеральним прокурором Техасу Кеном Пакстоном, вимагає цивільних санкцій на сотні мільярдів доларів, за словами людини, знайомої з цим питанням”, – повідомляє Wall Street Journal.

У заяві прокурора Пакстона йдеться, що розпізнавання компанією осіб за фотографіями, які користувачі завантажували з 2010 до кінця минулого року, призвело до «десятків мільйонів порушень» закону Техасу.

“Facebook таємно збирає саму особисту інформацію техасців – фотографії та відео – для власної корпоративної вигоди. Закони Техасу забороняють такий збір даних більше 20 років без поінформованої згоди. В останнє десятиліття в той час, як звичайні техасці використовували Facebook для обміну фотографіями близьких із друзями та сім’єю, Facebook нахабно ігнорував закони Техасу», – заявив Пакстон.

Якийсь час тому Facebook досяг угоди на суму близько 650 мільйонів доларів у іншій справі, що стосується практики компанії з розпізнавання осіб. Цей колективний позов, поданий у 2015 році, був поданий відповідно до Закону штату Іллінойс щодо конфіденційності біометричних даних, який у деяких відносинах схожий на закон Техасу. Обидва закони вимагають згоди окремих осіб, перш ніж їх біометричні ідентифікатори можуть бути захоплені.

Судовий процес у Техасі, зокрема розмір необхідних цивільних фінансових санкцій, показує вплив, що дедалі ширше поширення законів про конфіденційність може вплинути на діяльність великих технологічних компаній.