Меркель попрощалася з постом канцлера військовим ритуалом з XVI ст

“Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка пішла у відставку, офіційно попрощалася зі своєю посадою на церемонії в Берліні сьогодні ввечері. «Великий вечірній феєрверк» (Der Große Zapfenstreich) пройшов у дворі Міністерства оборони”, – повідомляє Deutsche Welle.

У зв’язку з проведенням протиепідемічних заходів, захід пройшов в обмеженому форматі – відвідало близько 200 осіб, у тому числі 52 міністри в урядах, очолюваних Меркель за 16 років її правління.

В одній зі своїх останніх публічних заяв як глава уряду Меркель ще раз подякувала всім, хто зіткнувся з боротьбою з пандемією коронавірусу.

«Я хотіла б подякувати всім, хто щосили бореться з пандемією», – сказала вона, звертаючись, зокрема, до лікарів та медперсоналу, а також гуманітарних працівників.

Водночас Меркель розкритикувала тих, хто заперечує наукові дані та створює в суспільстві замішання щодо пандемії.

«Там, де ненависть та насильство вважаються законними засобами захисту інтересів, межі нашої терпимості як демократів уже встановлені», – сказала вона.

На церемонії на прохання Ангели Меркель поряд із християнським гімном XVIII століття “Слава Тобі, Бог Великий” (Großer Gott, wir loben Dich) оркестр Бундесвера виконав пісні двох легендарних співаків із Заходу та Сходу. Німеччина: «Бо я проливатиму дощ із червоних троянд» (Für mich soll’s rote Rosen) популярної актриси та співачки Хільдегард Кнеф та хіт 70-х років минулого століття «Ти забув кольорову плівку» («Du hast den Farbfilm vergessen») східно -рокерши Ніни Хаген Меркель пояснила вибір останньої пісні асоціаціями своєї юності, крім того, вона не тільки з колишньої НДР, але і з виборчого округу в провінції Мекленбург-Передня Померанія, де Ангела Меркель багато разів виграла місце в Бундестазі.

Військова церемонія «Великий вечірній феєрверк» вважається найвищим актом честі, яким збройні сили Німеччини можуть віддати належне цивільній особі. Крім жестів на адресу федеральних канцлерів, ця церемонія проводиться на честь відставок федеральних президентів та міністрів оборони. Церемонія завжди проводиться ввечері при запалених смолоскипах і включає кілька музичних композицій, включаючи гімн і марш.