У Сараєво оголошений антиурядовий протест в зв’язку з пандемією

Група активістів оголосила, що у вівторок відбудеться акція протесту проти політиків з Боснії та Герцеговини, відповідальних за затримку поставок вакцин проти коронавіруса.

Організатори закликають громадян завтра, коли буде відзначатися день столиці Сараєво, разом виступити на захист проти тих, хто «безсоромно грає» їх життями. Вони вимагають негайної відставки Ради міністрів БіГ і федерального уряду.

“Для всіх, хто буде використовувати, як аргумент, що це призведе до хаосу і створення інститутів без керівництва, наша відповідь така: інститути вже позбавлені лідерства, і ми живемо в хаосі, в якому в середньому 50 наших співгромадян помирають щодня. Уряд показав і довів, що він не здатний впоратися з пандемією», – заявили організатори протесту.

У їх список вимог входить призначення нової Ради міністрів БіГ і федерального уряду, яким дається два тижні на те, щоб представити чіткий і реалістичний план з подолання кризи та боротьби з пандемією, а також термінового впровадити тести ПЛР для тих, хто в’їжджає на територію Боснії і Герцеговини.

Громадянська ініціатива оголосила про повну блокаду Сараєво, якщо до 6 квітня не будуть вирішені проблеми Клінічного центру Сараєвського університету. За словами активістів, той факт, що керівництво центру не дозволяє нікому входити до лікарні, означає, що за цим щось криється.

“Очікується, що сьогодні ця група громадян подасть до прокуратури кантону Сараєво звинувачення проти керівництва Клінічного центру, яке підписане більш, ніж 3000 громадян”, – повідомила Громадянська ініціатива БіГ.

Вони заявили, що проситимуть уряд Федерації БіГ і кантону Сараєво взяти під свій контроль клінічний центр в столиці, щоб «зупинити злочини в цій установі, які призвели до десятків смертей людей, чиї життя, за словами співробітників Клінічного центру, можна було б врятувати” .