Саакашвілі в суді: “Я не визнаю звинувачення прокуратури та грузинської судової влади”

“Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, який сьогодні вперше присутній на судовому процесі проти нього після арешту, заявив, що не визнає звинувачення прокуратури та грузинської судової системи”, – повідомляє ТАРС.

«Я тут не для того, щоб зніматися в заздалегідь написаній комедії», – заявив Саакашвілі, звертаючись до Сідіанського коледжу, згідно з прямою трансляцією з мобільного телефону одного з його адвокатів.

Після того, як охоронці ввели Саакашвілі до зали суду, присутні включили гімн Грузії. Судді зробили зауваження та наполягли на мовчанні. «Ви забороняєте гімн? Ви забороняєте гімн Грузії, який я написав», – запитав Саакашвілі у суддів.

Судді вже заборонили адвокатам вести прямі трансляції із зали суду. Вони надали право транслювати повідомлення із зали суду лише державному телебаченню та радіо, зобов’язавши їх поширити знятий матеріал передачі всім зацікавленим особам. У зв’язку з обмеженнями, які діють у зв’язку з пандемією COVID-19, у залі суду присутні Саакашвілі, його адвокати та його мати Джулі Анласанія.

Сьогодні у Тбіліському міському суді відбувається слухання у справі про насильницький розгін мітингу 7 листопада 2007 року та руйнування офісу телекомпанії «Імеді», в якому звинувачується Саакашвілі.

Тим часом поліція заарештувала десятки прихильників опозиції після того, як понад 1000 людей зібралися в суді, розмахуючи прапорами Грузії та ЄС та скандувавши ім’я колишнього президента.

Саакашвілі був заарештований 1 жовтня невдовзі після повернення із заслання. Президент Грузії у період 2004-2013 років. Відмовлявся від їжі на 50 днів на знак протесту проти кримінального переслідування.

Саакашвілі скасував голодування, коли 20 листопада його перевели до військового шпиталю після того, як лікарі попередили, що він може скоро померти.

Грузинська влада спочатку не дозволила йому бути присутньою на суді, але пізніше скасувала це рішення після того, як Держдепартамент США вимагав поважати право Саакашвілі на справедливий судовий розгляд.