ЄС не виключає можливості введення нових санкцій проти Білорусі

Євросоюз не виключає можливості введення нових санкцій щодо Білорусі через ситуацію навколо президентських виборів в країні. Про це заявив офіційний представник Єврокомісії.

Він зазначив, що країни ЄС готують єдину думку, зміст якої буде залежати від оцінки даних про вибори.

За його словами, на сьогоднішній день події неприпустимі, тим більше, що вони пов’язані із застосуванням невиправданого насильства і тиску на кандидатів, журналістів, спостерігачів та учасників протесту.

Прес-секретар заявив, що за виборами спостерігали тільки місцеві спостерігачі, і це дає підстави сумніватися в результатах, оголошених Центральною виборчою комісією. «Ми засуджуємо насильство і закликаємо до стриманості від насильства», – сказав він.

ЄС переоцінює відносини з Білоруссю в світлі останніх подій. Ніхто не поспішає говорити про санкції, але всі можливості залишаються відкритими. «Я не виключаю введення санкцій, але не можу сказати, яке рішення приймуть країни ЄС», – сказав прес-секретар. Він додав, що з 2016 року відносини ЄС з Мінськом покращилися і деякі санкції були зняті.

У лютому цього року Рада ЄС продовжила санкції проти Білорусі на 12 місяців. Санкції включають:

  • ембарго на поставки зброї;
  • заборона на експорт товарів, які можуть бути використані для внутрішніх репресій;
  • арешт майна;
  • заборона на виїзд громадян у зв’язку з нерозкритими справами про зникнення двох опозиціонерів, бізнесмена і журналіста, в 1999 і 2000 роках.

Нинішні санкції проти Білорусі вперше були введені в 2004 році в зв’язку зі зникненням цих людей два десятиліття тому. Потім Рада ЄС ухвалила додаткові санкції проти учасників порушень міжнародних правил виборів і міжнародного права людини, а також репресій проти цивільного населення і демократичної опозиції.

Ембарго на постачання зброї було введено в 2011 році. У лютому 2016 року Рада ЄС скасував санкції проти 170 громадян і трьох білоруських компаній, зберігши ембарго на поставки зброї і санкції проти чотирьох осіб. Тоді в Раді пояснили, що це рішення було прийнято з урахуванням кроків, зроблених Мінськом щодо поліпшення відносин з ЄС.