Китай прийняв новий закон про експорт

За повідомленням Associated Press, “Китай прийняв закон, що обмежує певні види експорту, щоб захистити свою національну безпеку і дозволити Пекіну відповісти взаємністю Сполученим Штатам в контексті зростаючої напруженості між двома світовими державами в торгівлі і технологіях”.

Закон, який буде застосовуватися до всіх компаній в Китаї, був прийнятий постійним комітетом китайського парламенту і вступить в силу 1 грудня.

Згідно із законом Китай може приймати «відповідні заходи» проти країн чи регіонів, які зловживають експортним контролем і загрожують національним інтересам і безпеці Китаю.

Відповідно до закону експортний контроль буде застосовуватися до цивільної, військової та ядерної продукції, а також до товарів, технологій і послуг, пов’язаних з національною безпекою. Список товарів, що підлягають контролю згідно з законом, буде опублікований у встановлені терміни.

Новий закон дозволяє Пекіну вживати відповідних заходів проти Сполучених Штатів, які в останні тижні намагалися заблокувати китайські технологічні компанії, такі як телекомунікаційний гігант Huawei, додаток Bydance TikTok і додаток WeChat Tencent на тій підставі, що вони становлять загрозу національній безпеці.

Порушники нового закону Китаю, що загрожують національній безпеці, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Порушення закону, наприклад експорт без дозволу, може привести до штрафу в розмірі 5 мільйонів юанів (746 500 доларів США), що в 20 разів перевищує суму незаконної оборудки.