Екологічне рішення: овеча вовна – ефективний матеріал для утеплення будівель

У наступному році у Франції відкриється завод з переробки овечої вовни. Натуральна сировина буде використовуватися для виробництва ізоляційних панелей.

Це масштабний проект Регіонального природного парку у французькому регіоні Лотарингія. У 2022 році в департаменті Мозель відкриється завод по використанню цього натурального продукту.

За словами одного з учасників підприємства, архітектора Лорана Марсіняка, на даний момент ця сировина не цінується в Європі так, як воно того заслуговує, не дивлячись на те, що воно має ряд цінних якостей.

“Наприклад, овеча шерсть експортується з Франції до Китаю в сирому вигляді, а потім повертається у вигляді готової продукції”, – сказав він Le Parisien. Однак замість цього сировині може знайти застосування в місцевій економіці і принести додатковий дохід.

Марсіняк розповів, що він використовував овечу вовну для ізоляції в своїй майстерні, і вона показала набагато кращі характеристики, ніж скловата, з точки зору звукоізоляції і збереження тепла.

Вартість проекту становить 3 мільйони євро, і він частково фінансується Європейським союзом.

Ідея полягає в тому, щоб використовувати цей високоефективний натуральний продукт і в той же час дати можливість місцевим фермерам більше заробляти.

«Ми не винайшли нічого нового, ми просто намагаємося відновити забутий процес», – резюмував Марсіняк.