В ООН: Білорусь позбавляє жінок багатьох прав та свобод, гарантованих правами людини

“Білорусь відмовляє жінкам у багатьох правах і свободах, гарантованих міжнародними правами людини, і наражає жінок-активісток на катування, жорстоке поводження і навіть вигнання”,- заявила сьогодні в Генеральній Асамблеї ООН експерт з прав людини.

«Зусилля уряду щодо просування певних прав жінок на політичному рівні рідко призводять до конкретного прогресу в галузі прав жінок у законодавстві та на практиці», – сказала Анаїс Марін, спеціальний доповідач щодо ситуації з правами людини в Білорусі.

«Недоліки в законодавстві протягом десятиліть призводили до нерівності, дискримінації та пробілів у захисті у випадках ґендерного насильства та жорстокого поводження», – сказала вона.

Загалом, «жінкам не рекомендується брати участь у громадському житті як активні громадяни через давні гендерні стереотипи в суспільстві, які досягають самої верхівки держави», – сказала Марін.

Коли жінки були досить хоробрими, щоб висловити протест після спірних президентських виборів у серпні 2020 року, «деякі жінки стали жертвами тортур, жорстокого поводження та інших форм фізичного та психологічного тиску, включаючи загрозу відібрати у них дітей», – сказала вона: «Інші втекли зі страху перед репресіями та помстою».

Вона охарактеризувала сміливість, з якою білоруські жінки та дівчата мирно відстоюють свої основні права, «воістину надихаючою, що може бути взірцем для жінок і дівчат у всьому світі, які прагнуть поважати своє право на краще життя без насильства та дискримінації».

Марін закликала білоруську владу розглядати мирну громадянську активність не як загрозу, а як можливість покращити захист усіх прав людини для всіх.