США розглядають можливість прискореного отримання віз для вразливих афганських жінок

За словами офіційних осіб США, адміністрація Байдена розглядає можливість прискорення видачі віз вразливим афганцям, в тому числі жінкам-політикам, журналістам і активістам, які можуть стати мішенню для талібів.

Правозахисні групи просять Державний департамент і Білий дім додати до 2000 віз спеціально для вразливих жінок і захисників жінок до розробки політичного плану по евакуації тисяч афганців після виведення американських військ в цьому місяці.

Один чиновник сказав, що адміністрація звертає увагу не тільки на жінок з групи ризику, але також на чоловіків і представників меншин, які займаються високоризиковими професіями.

Жінки, які отримали права під час 20-річної окупації Сполучених Штатів, а також їхні прихильники і захисники повинні бути частиною будь-якого прискореного списку, заявили правозахисні групи Білому дому і Державному департаменту.

«Їх життя знаходиться в небезпеці», – сказала Тереза ​​Казале, директор по захисту інтересів Mina List, яка виступає за представництво жінок в урядах по всьому світу.

«Жінки-лідери є активною мішенью для вбивств з боку Талібану. Вони отримують погрози щодня».

Рекомендується, щоб ці візи були додані до прискореного процесу для афганців, що піддаються найбільшому ризику, шляхом створення прискореної програми в Державному департаменті, і щоб офіційні особи США активно використовували дипломатію в інших країнах для забезпечення цього.

Білий дім відмовився прокоментувати тиск з метою отримати більше віз для активістів із захисту прав афганських жінок. Президент Джо Байден розкаже в четвер у другій половині дня про виведення американських збройних сил і, як очікується, згадає права жінок.

Жінки-поліцейські, працівники ЗМІ, судді та медичні працівники були вбиті в Афганістані, коли іноземні війська покинули країну.

Як повідомлялося в квітні організацією «Human Rights Watch», жінки, які виступають на телебаченні і радіо, стикаються з серйозними загрозами.

«Жінки-репортери агресивні не тільки через проблеми, які вони представляють, а й з-за того, що кидають виклик загальноприйнятим соціальним нормам, що забороняє жінкам грати суспільну роль і працювати поза домом».

За талібів жінкам заборонялося вчитися або працювати, вони повинні були повністю закривати своє тіло і не могли залишати свої будинки без родичів-чоловіків. «Моральні злочини» каралися прочуханкою і камінням.

Бойовики Талібану на півночі Афганістану переслідують сім’ї, грабують і спалюють їхні будинки в явній помсти за співпрацю з урядом в Кабулі.

За повідомленнями «Human Rights Watch», атаки помсти відбуваються в десятках районів Афганістану, в тому числі приблизно в 150 районах Кундуз і інших північних провінціях. «У керівництва Талібану є влада припинити ці зловживання, але вони не показують, що хочуть зробити це», – сказала Патриція Гроссман, заступник директора організації «Human Rights Watch» в Азії.

Минулого місяця таліби розмістили в Твіттері наказ «військовослужбовцям» охороняти громадський майно і «добре поводитися з населенням».

Талібан розпочав наступ, зосередившись на півночі країни, коли сили під керівництвом США пішли після двох десятиліть війни. Американські війська покинули свою головну базу, аеропорт Баграм, раніше на цьому тижні.

«Human Rights Watch» повідомила, що на початку цього місяця були проведені телефонні інтерв’ю з переміщеними жителями Багдада, Шерката, міста в провінції Кундуз, з якого втекли близько 600 сімей, деякі в Талокуане, а інші в Файзабаді.

За словами переміщених жителів, з 21 по 25 червня бойовики Талібану давали їм дві години то, щоб покинути свої будинки, і погрожували тим, кого повстанці звинувачували в підтримці афганського уряду.

Потім бойовики Талібану розграбували і підпалили покинуті будинки і застрелили мирних жителів, кажуть переміщені жителі.

«Ми допомогли уряду, а вони залишили нас талібам», – сказала невідома 24-річна жінка. «Талібан спалили наші будинки. Ми так налякані. Обидві сторони змушують нас допомагати їм. Ми бідні люди, у нас немає вибору».