Отрути, які ми купуємо з їжею

“У багатьох харчових упаковках містяться шкідливі речовини, які можуть викликати рак і впливати на гени. Тому фахівці наполягають на їх забороні. Профспілки споживачів в Німеччині наполягають на повній забороні шкідливих речовин в упаковці харчових продуктів, а також у харчових продуктах і кухонних приладдях “, – повідомляє Deutsche Welle.

«Цим канцерогенам немає місця в упаковці харчових продуктів», – сказав Клаус Мюллер, глава Федерації німецьких організацій споживачів, в інтерв’ю медіа-групі Funke. За його словами, політики повинні “діяти невідкладно і ввести чіткі заборони на такі групи речовин».

Крім заборони на небезпечні речовини, Мюллер наполягає на введенні загальноєвропейської процедури ліцензування упаковки. «Перш ніж упаковка потрапить на ринок, її безпека повинна бути доведена і підтверджена незалежним органом Європейського Союзу», – сказав глава споживчих організацій.

Влітку Європейський парламент зробив запит до Європейської комісії про всеосяжний план боротьби з токсичними хімічними речовинами в навколишньому середовищі. “Багато повсякденних продуктів містять речовини, деякі з яких шкідливі для здоров’я людини навіть в низьких концентраціях”, – стверджували тоді депутати Європарламенту.

На думку Європейського парламенту, в майбутньому слід заборонити цілі групи речовин, такі, як бісфенол А, який класифікується, як особливо небезпечний. Речовина використовується у виробництві пластмас і міститься в повсякденних продуктах, таких як пляшки для пиття, банки або упаковка для харчових продуктів.

З 1 червня 2011 року бісфенол А заборонений до використання у виробництві дитячих пляшечок в країнах ЄС. У 2012 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США також заборонило використання бісфенолу А при виробництві пляшок для немовлят у віці до 12 місяців.