Китай проти космічних сил США

«Зростаючі космічні сили Китаю характеризують новостворені космічні сили Сполучених Штатів, як «пряму загрозу миру і безпеці в космічному просторі»,- пише The Economic Times. Представник міністерства закордонних справ генерал Шуан заявив, що Китай «сильно стурбований і рішуче налаштований проти».

«Відповідні дії США є серйозним порушенням міжнародного консенсусу щодо використання космічного простору в мирних цілях, підривають глобальний стратегічний баланс і стабільність і створюють пряму загрозу миру і безпеці в космічному просторі».

Космічна програма Китаю швидко просувається з моменту першої космічної місії в 2003 році. У своїй доповіді в лютому минулого року Пентагон заявив, що Китай і Росія доклали величезних зусиль для розробки технологій, які могли б дозволити їм зруйнувати або знищити сили США і їх супутники в разі кризи або конфлікту.

Генерал Шуан відкидає такі побоювання, називаючи їх «безпідставними зустрічними позовами», які просто дають США виправдання їх власних дій. За його словами, Китай послідовно виступає проти зброї в космосі і вважає, що необхідні міжнародні договори з контролю над озброєннями в космічному просторі.

«Ми сподіваємося, що міжнародне співтовариство, особливо основні зацікавлені сторони, будуть обережно і відповідально підходити до запобігання перетворення космосу в нове поле битви і працювати разом для підтримки міцного миру і спокою в космосі»,- додав він.

Створення космічних сил розглядається американськими військовими, як визнання необхідності більш ефективної організації для захисту американських інтересів в космосі, особливо супутників, які використовуються для навігації і зв’язку.

«Космос став місцем війни сам по собі»,- заявив в п’ятницю міністр оборони Марк Еспер. Космос стає все більш важливим для економіки США і повсякденного життя громадян. Наприклад, система глобального позиціонування надає навігаційні послуги як військовим, так і цивільним особам.