Жосеп Боррель очікує сьогодні на нові санкції проти Білорусі

“Нові санкції проти Білорусі будуть затверджені в понеділок. Про це заявив журналістам у Брюсселі верховний представник ЄС з безпеки та зовнішньої політики Жосеп Боррель”, – повідомляє Reuters.

ЄС може спробувати поширити санкції на авіакомпанії, туристичні агенції та інші особи, які займаються перевезенням мігрантів до Білорусі.

Минулими вихідними Борель також сказав, що він сказав міністру закордонних справ Білорусі, що ситуація на польсько-білоруському кордоні є абсолютно неприйнятною і що потрібна гуманітарна допомога.

У понеділок президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна відреагує на обмеження ЄС. Він сказав, що Білорусь намагалася змусити мігрантів, які живуть у наметах уздовж її кордонів, повернутися на батьківщину, але безуспішно.

Тисячі біженців вирушили до Білорусі, сподіваючись потрапити до Європейського Союзу, але опинилися в пастці на зарослому лісом кордоні в суворих зимових умовах.

Минулого понеділка частина з них рушила до польського кордону, розбивши там табір і неодноразово групами намагаючись проникнути до Польщі та Литви.

Члени ЄС Литва, Латвія та Естонія попередили, що те, що відбувається, може перерости у військовий конфлікт. Їхні президенти зустрінуться у Вільнюсі у понеділок, щоб обговорити кризу, і поговорять із президентом Польщі Анджеєм Дудою з відеозв’язку.

Євросоюз звинуватив Олександра Лукашенка в організованому транспортуванні мігрантів до його країни з метою використання їх як інструмент проти блоку після нещодавніх європейських санкцій проти його режиму.