Польща сьогодні ввечері готується до великого наступу озброєних мігрантів із Білорусі

Як повідомляють Daily Mail і Reuters, Польща готується до великого наступу мігрантів на своєму кордоні з Білоруссю після отримання інформації про «величезне скупчення ворожих військ».

Польські прикордонники заявляють, що їхні білоруські колеги роздають тисячам заблокованих мігрантів інструкції, обладнання та зброю, щоб пробратися до ЄС.

Передбачається, що атаку заплановано на кордоні Кузниця, одному з двох основних пунктів пропуску Польщі для Білорусі.

Представник польських прикордонних військ прокоментував: «Після тихої ночі на околицях табору Кузня нині ми бачимо більше груп озброєних офіцерів із білоруських служб. Ми помічаємо хвилювання серед мігрантів. Також є мікроавтобус для телебачення”.

«Деякі намети починають зникати. Мігранти отримують інструкції, обладнання та газ від білоруських служб.

«Ви бачите, що країна Білорусь сьогодні готується до великої спроби перетнути кордон. Наші сили готові до дій».

Це сталося після того, як польські прикордонники заявили, що вчора ввечері білоруські солдати організували два масові вторгнення мігрантів до Польщі, під час яких було затримано та депортовано близько 77 осіб. Близько 150 людей уникли арешту і зараз шукають притулку у країні ЄС.

Міністр безпеки Станіслав Зарін заявив: «Дедалі більше людей з’являється на білоруській стороні кордону з Польщею, що загострює ситуацію».

Міністерство національної оборони Польщі опублікувало відеоролик, на якому показано сотні мігрантів за парканом з колючого дроту на білоруській стороні кордону, де йдеться: «До району Кузниці прибули додаткові білоруські офіційні особи. Серед мігрантів є помітне переміщення».

Близько 50 мігрантів нібито прорвали польсько-білоруський кордон у районі села Старжина у суботу.

У Польщі близько 15 000 солдатів та прикордонників.

У заяві НУО Grupa Granica йдеться, що вона отримала інформацію про спроби Білорусі змусити мігрантів застосовувати насильство проти польської влади. “Через ризик ескалації насильства ми хочемо нагадати всім країнам, що мігранти є не агресорами, а заручниками режиму Лукашенка”, – йдеться у заяві.

Представник Державного прикордонного комітету Білорусі Антон Бічковський назвав звинувачення у дезінформації. “Це неправда”, – сказав він.

Прем’єр-міністр Польщі сьогодні закликав НАТО зробити «конкретні кроки» для вирішення міграційної кризи на кордоні з Білоруссю, додавши, що Польща, Литва та Латвія можуть запросити консультації відповідно до статті 4 договору альянсу.

Згідно зі статтею 4, будь-який союзник може запросити консультації, якщо він відчуває, що його територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека перебувають під загрозою.

«Недостатньо просто публічно висловити нашу стурбованість – тепер нам потрібні конкретні кроки та відданість всього альянсу», – сказав Матеуш Моравецький.

Зауваження Моравецького прозвучали сьогодні вранці після того, як білоруська влада наказала військам допомогти прохачам притулку прорватися через прикордонний паркан у двох віддалених місцях минулої ночі неподалік міст Дубичі-Черківни та Колонія Клуловичі, далеко від головного центру Польщі.

Представник прикордонних військ повідомив MailOnline: «Минулої ночі було дві спроби силового переходу через білоруський кордон – у Дубичах Церківні та Колонії Клюковичі. Вчора ми зареєстрували 223 спроби незаконного перетину кордону із Білорусі. Розпорядження про депортацію було видано з Республіки Польща 77 осіб». Представник не зміг пояснити, що трапилося з рештою 146, які незаконно перетнули кордон Польщі.

Учора Варшава розповіла, як Білорусь озброює мігрантів сльозогінним газом та зносить прикордонні пости, щоб витіснити прохачів притулку через кордон до Польщі.

Британські військові інженери допомагають Польщі зміцнювати її кордон, а російські десантники проводять біля кордону військові навчання на знак підтримки Білорусі.

Оперативна група чисельністю до 600 британських військовослужбовців готова до розгортання в Україні на тлі побоювань, що російські війська, які збираються біля кордону, планують вторгнення.

SAS і парашутні підрозділи готуються до екстреного розгортання після того, як начальники оборони та голова МІ-6 повідомили Даунінг-стріт, що пересування російських військ є явною і поточною загрозою для України та Заходу.

«Підрозділу високої готовності бригади сказали, що його, можливо, потрібно буде розгорнути в дуже короткі терміни», – повідомило Mirror джерело.

«Від 400 до 600 солдатів готові. Їхнє спорядження упаковане, і вони готові вилетіти в Україну та приземлитися чи врятуватися з парашутом. Вони підготовлені до обох випадків.

Це відбувається на тлі напруженості в Європі, коли міністр закордонних справ Ліз Трасс закликала президента Росії Володимира Путіна втрутитися в «ганебну кризу зі штучними мігрантами», що розгортається на кордоні між Білоруссю та Польщі

Сьогодні Ліз Трус оголосила, що Росія несе «чітку відповідальність» за припинення ескалації конфронтації з мігрантами, додавши, що Великобританія «не дивитиметься убік», оскільки велика кількість мігрантів збирається на білоруській стороні кордону, заявила польська влада. Щодня нові спроби мігрантів подолати поділ.