Еміграція до Австрії на ПМП для українців

Австрія приваблює туристів своєю багатою культурною та історичною спадщиною, цікава вона і любителям зимових активних видів спорту. А через стабільне зростання економічних показників, стрімкий розвиток промислової галузі та інфраструктури, імміграція в центральноєвропейську Австрію стала популярна серед жителів з України та інших країн СНД. Але місцеве законодавство передбачає деякі складщі в отриманні та оформленні громадянства.

еміграція до Австрії на ПМП

Зміст

  1. Цивільні права
  2. Особливості
  3. Загальні положення
  4. Способи працевлаштування
  5. Нарахування балів
  6. Система оплати
  7. Самозабезпечення
  8. Імміграція в Австрію для розвитку бізнесу
  9. Розмір капіталу
  10. Освіта
  11. Якісна освіта для українців

Громадянські права

Емігрувати до Австрії з України та відразу стати резидентом можуть тільки забезпечені люди, готові пожертвувати 2 мільйони євро на благодійність або інвестувати понад 8 мільйонів євро в розвиток держави. Але подвійні цивільні права в цьому випадку видають тільки на однорічний період. Навіть діти, народжені на території Австрії у батьків іноземців, не стануть громадянами цієї країни. У стандартному режимі приїжджі з України можуть розраховувати на громадянство Австрії, проживши тут більш ніж 10 років.

До біженців, студентів і бізнесменів у австрійської влади лояльне ставлення. Цій категорії надається сприяння і допомога у вирішенні житлових та правових питань. Приїхати до Австрії на ПМП, жити та працювати тут з метою отримання ВНП і громадянства, можуть люди з Білорусі, також як з Казахстану або України, які прибули сюди по запрошенню на постійну роботу.

Ще один варіант – укласти шлюб з австрійським резидентом. Безперешкодно тут можна жити та отримати вид на проживання, безробітним, що отримують допомогу в іншій державі.

Особливості

Перший нюанс. Дитина може отримати громадянство Австрії тільки по материнській лінії. Батько резидент який не перебуває з мамою-іноземкою в офіційному шлюбі не зможе передати всі свої цивільні права дитині.

Нюанс другий. Складність оформлення громадянства учням, які ще не можуть забезпечити власну фінансову незалежність, все буде залежати від ступеня фінансової підтримки їхніх родичів, батьків зокрема.

Нюанс третій. Заможні громадяни, що інвестують в благодійність великі суми, можуть розраховувати тільки на тимчасове подвійне громадянство.

Загальні положення

Термін для того щоб стати повноправним членом суспільства варіюється від десяти до тридцяти років. Тут є свої тонкощі та виключення:
  • 30 років максимальний стандартний термін, який зобов’язує владу оформляти іноземцю цивільні права;
  • 15 років для отримання такого статусу вистачає людям, якщо є достатній ступінь інтегрованості;
  • 10-ти річний термін витримується для заможних приїжджих. Статус видається тільки за узгодженням з владою, при наявності реєстрації Meldezettel, відсутності правопорушень, хорошому знанні мови;
  • 6 років на умовах інтеграції, зокрема видатним діячам мистецтва і спортсменам, народженим тут дітям, біженцям. Ступінь інтегрованості визначається чиновниками;
  • 4 роки. Рішення про присвоєння статусу приймається з урахуванням інтеграції. Отримати його можуть люди в пошуках політичного притулку, неповнолітні молоді люди, громадяни ЄС;
  • Моментально статус присвоюється іноземцям, готовим вкласти в бізнес гроші (сума визначається індивідуально). Але вклад не є 100% -ю гарантією.

 

Переїзд доступний для:
  • біженців, тих хто має відповідний статус;
  • людей які возз’єднують сімейні відносини;
  • безробітних осіб, що живуть на допомогу з рідної країни;
  • фахівців, які прибули на запрошення роботодавця.

 

Пройдемося по пунктах:
  1. Спосіб перший – статус біженця. До цієї категорії людей, які терпіли утиски прав в рідній країні, в Австрії лояльно ставляться. Їм видають притулок і паспорт, допомагають з працевлаштуванням і житлом. Також вони можуть розраховувати на юридичну і медичну допомогу та отримують харчування.
  2. Спосіб другий – возз’єднання сім’ї. Прибуття сюди до батьків, чоловіка / дружини. Ця умова діє в разі, коли:
  • пара була одружена 5 років і більше;
  • останні 3 роки чоловік / дружина / батьки перебували на території цієї держави;
  • пара перебуває у шлюбі понад 1 року, а чоловік або дружина більше ніж 4 роки жили тут.
  • Офіційне працевлаштування. Найбільш популярні проекти з працевлаштування для іноземців:
  • виїзні доручення робочого характеру;
  • вихід на обумовлену посаду за трудовим контрактом на фірму, що висилає запрошення;
  • призначення на вакансію з керівного складу;
  • сезонний тип робіт.

ПМП в Австрії стає доступним для українців по закінченню 5 років їх проживання і роботи тут. Робоча віза для іноземців видається на термін до 1-го року, далі потрібно продовжувати дозвіл. Крім висококваліфікованих професій і наукових діячів, потрібними стають робочі спеціальності.

Список професій, що мають попит:
  • токарі та зварювальники;
  • електрики та енергетики;
  • покрівельники;
  • фрезерувальники та слюсарі;
  • медсестри.

Способи працевлаштування

Імміграція з метою працевлаштування – оптимальний варіант міграції для середньостатистичного громадянина країн СНД.

Вирішити це питання можна декількома способами:

  1. Самостійний пошук роботодавця для отримання візи. При наявності 60 балів можна подавати звернення в консульство. Видана RWR карта дозвіл на працевлаштування в конкретній компанії. Знайти перевірене агентство-посередника можна, почитавши відгуки людей, які вже мігрували.
  2. В’їзд на півроку по RWR карті класу плюс, яку можна отримати в посольстві при подачі відповідної заяви. Ця схема вимагає 70 балів.

Нарахування балів

Той, хто цікавився, як переїхати до Австрії, повинен бути знайомий з системою підрахунку балів. Спеціальна комісія оцінює шанси людини на працевлаштування за обраною спеціальністю. До уваги приймаються такі фактори, як ділові навички, знання мови, досвід роботи в певній сфері.

Система оплати

Не маючи кваліфікації, працівники отримують оклади від 1000. Кваліфіковані бухгалтери та фінансисти можуть претендувати на заробітну плату в розмірі 2 000, а працівники IT спеціальностей тут отримують в середньому 3-4 тисячі. Соціальна захищеність для співробітників чужинців, робить державу популярною у приїжджих робітників.

Самозабезпечення

Безробітні, фінансова незалежність яких досягається власними доходами, можуть мігрувати. Той хто, придбав житлову нерухомість, оформив страховку і надав виписку з банківської структури про наявність вкладу, може отримати дозвіл. Заощаджень має бути не менше ніж 86 000 для дорослого і 45 000 для дитини, сума в євро. Рахунок повинен бути відкритий в банках країн ЄС.

Імміграція в Австрію для розвитку бізнесу

Бізнес фото

Заможним приїжджим з країн СНД надаються непогані можливості для розвитку бізнесу. Маючи тут проект для відкриття товариства з обмеженою відповідальністю, у бізнесменів з’являється більше шансів для вигідного вкладення капіталу.

Тут можна інвестувати кошти в найвигідніший напрям, також перекупити добре налагоджену кондитерську, майстерню або ремісничу справу. Але в той самий час українським магнатам не варто претендувати на участь у страховій та банківській структурі. Не допустять іноземців і в гральний, тютюновий, лотерейний і транспортний бізнес.

Розмір капіталу

Для відкриття бізнесу потрібно мати 17,5 тисяч євро – 50% від мінімального статутного капіталу. У такому випадку потрібен офіційний дозвіл влади на внесок половини суми. Повний же розмір внеску, що дозволяє розвивати тут бізнес – 35 000 в місцевій валюті. Приїжджі з інших держав бізнесмени мають додаткові пільги. Протягом років вони звільнені від сплати податків на оплату праці співробітників свого підприємства і від податку на інкорпорування (в середньому 1% від інвестиційного фонду).

Освіта

Навчання з метою працевлаштування в чужій державі – популярний варіант еміграції.

Абітурієнтам видається тимчасовий дозвіл на в’їзд, строком на рік. Видають його при дотриманні всіх умов, після надання наступного пакета документів:
  • оригінал і копії всіх сторінок закордонного паспорта;
  • оригінал + копія свідоцтва про народження, завірений переклад документа на німецьку мову;
  • довідка про несудимість, обов’язково оригінал;
  • офіційне письмове підтвердження з ВНЗ про приймання конкретної людини на навчання;
  • фотографії, що зроблені напередодні подачі документів;
  • письмове підтвердження про вирішення питання з житлом, тільки вирішивши житлове питання можна мігрувати;
  • документи, що підтверджують платоспроможність абітурієнта. Хлопцеві / дівчині до 24 років буде дозволено в’їзд при наявності 5200 євро, сума розраховується на рік. Молодим людям, які перевищили цей віковий поріг потрібно зараховувати на витрату 9500 євро.

Якісна освіта для українців

Жителям України в 2018 році, як і кілька попередніх років, надаються унікальні можливості для вступу до ВНЗ. Маючи на руках атестат українського зразка можна поступити до вищих навчальних закладів, закінчити ВНЗ і претендувати на роботу. Більше шансів вступити є у молодих людей, що на батьківщині вже отримали профільну освіту, а сюди прибули отримати магістерську або аспірантську ступінь.

Причому щоб почати навчання, зовсім не обов’язково володіти німецькою мовою. Владою передбачена адаптаційна програма, що дозволяє абітурієнтам долати мовний бар’єр вже після зарахування до університету. При навчальних закладах організовуються курси, вартість яких становить близько 400 євро. Дана програма адаптована для бистрого навчання, в ній враховані всі нюанси, і тонкощі для освоєння базового рівня, що допомагає студентам в побуті та навчанні.

У випускників ВНЗ більше шансів реалізувати себе в цій державі, отримати високооплачувану роботу і подальші перспективи для професійного розвитку.

Для імміграції до Австрії потрібно дотриматись всіх пред’явлених владою умов. Проживши в цій державі від 10 до 30 років, дотримуючись законодавства, трудових порядків та місцевих підвалин можна стати повноправним громадянином цієї високорозвиненої європейської країни. Умови переїзду цікаві багатьом людям зі країн СНД.