Еміграція в Норвегію – як виїхати на ПМП із України

Скандинавія вважається дуже привабливим місцем для життя: хороші зарплати, соціальна допомога, безкоштовна медицина. Тут діє політична система, віддалено схожа на соціалізм: високі податки гарантують кожному громадянину підтримку в разі безробіття, хвороби або нестачі коштів на вищу освіту. Еміграція в Норвегію гарантує отримання всіх цих благ, тому багато хто хоче переїхати в цю північну країну з України. Уряд розуміє, що в більшості своїй приїжджі не мотивовані працювати на поліпшення держави, а просто претендують на соціальні виплати. Тому переїхати в північне королівство – нелегке завдання.

еміграція в Норвегію 

Зміст

  1. ПМП в Норвегії: хто може претендувати?
  2. Бізнес-імміграція
  3. Переїзд по роботі
  4. ПМП на підставі шлюбу
  5. Що потрібно знати емігрантові з України?

ПМП в Норвегії: хто може претендувати?

Дозвіл на постійне проживання дозволяє іноземцю перебувати в країні протягом 5 років без щорічної перереєстрації. За відгуками, такий статус мігранта не надто відрізняється від громадянства: навіть без статусу громадянина роботодавці охоче беруть на роботу таких співробітників, можна претендувати на допомогу і пільги. Перевага ПМП для громадян з України в порівнянні з громадянством полягає в можливості поїздок на батьківщину без оформлення візи. Крім того, кожен норвежець зобов’язаний відслужити в армії (за винятком жінок), що теж не дуже приємно.

Згідно із законодавством, постійне місце проживання свідчить про те, що іноземець проживав в королівстві останні 7 років. Цей термін зменшується до 5 років тільки в тих ситуаціях, коли причина переїзду – одруження або заміжжя.

Дозвіл може бути видано на таких умовах:
  1. Прохач повинен перебувати в королівстві безперервно протягом зазначеного терміну (7 або 5 років).
  2. Причина життя в Норвегії повинна бути однією і тією ж протягом усього періоду.
  3. Віза, на підставі якої мігрант перебував на території держави, повинна давати можливість отримання ПМП згодом. Загальна назва для таких категорій – oppholdstillatelse норвезькою або opphold англійською мовою.

Виїхати на ПМП в Норвегію можна в зв’язку з роботою за контрактом в норвезькій організації, створення власного бізнесу, а також при необхідності політичного притулку. Останній варіант малоймовірний в даний час для мігрантів з України. Багато біженців з Близького Сходу, де не вщухають громадянські війни, приїжджають сюди в надії на краще життя. Тому міграційна служба висуває суворі вимоги до біженців.

Перш за все, емігрантові потрібно знати, як отримати дозвіл на проживання в Норвегії, щоб надалі претендувати на постійне проживання.

Бізнес-імміграція

Приватний підприємець повинен отримати в норвезькому консульстві візу категорії D, приїхати на територію країни й тут зареєструвати свою фірму, отримати ліцензію, пройти перевірки всіх інстанцій. Буде потрібно пред’явити довідку про доходи, представити докладний бізнес-план з розвитку проекту зі зазначенням конкретних термінів, заходів, планованих інвестицій і прибутку. Важливим плюсом стане наявність досвіду підприємницької діяльності в минулому. Капітал проекту повинен бути не менше, ніж 13 000 євро.

Переїзд по роботі

Еміграція в Норвегію з України можлива при працевлаштуванні декількома способами.
  1. Пошук підхожої вакансії заздалегідь, укладення трудового контракту з роботодавцем до переїзду, за допомогою інтернету або посередників. Роботодавець оформляє офіційний лист-запрошення, підписує дозвіл на роботу в міських органах влади. Необхідно, щоб рівень заробітної плати був не нижче, ніж 500 000 норвезьких крон (близько 50 000 євро). Середня годинна оплата праці становить 14,5 євро.
  2. Отримання виду на проживання з метою працевлаштування вже після приїзду в королівство. ВНП в цьому випадку видається на 12 місяців, мається на увазі, що за цей час іноземець повинен знайти собі робоче місце.

Консульство вимагає від мігранта такі папери:

  • диплом про вищу освіту;
  • договір про довгострокову оренду житла (терміном на 1 рік);
  • підтвердження фінансової спроможності.

Передбачається, що грошей на банківському рахунку має бути достатньо для того, щоб приїжджий міг забезпечити своє існування в той час, поки він знаходиться в пошуку роботи. У 2018 році ця сума в 208 000 крон або 20 000 євро.

  1. Висококваліфікований фахівець з досвідом роботи за фахом може емігрувати за програмою. Країна відчуває потребу в представниках ряду професій, тому привертає в тому числі й іноземців на вільні посади. Наявність вченого ступеня, публікацій та іноземних стажувань стане перевагою для претендента. Потрібні фахівці з інформаційних технологій, лікарі та медичні сестри, нафтовики, інженери, технологи. Також є запит на низько кваліфікований персонал. Постійно не вистачає працівників на ферми, іноземець в цьому випадку приїжджає як гість і проживає в сім’ї, що його приймає. Потрібні співробітники на підприємства з перероблювання риби.

ПМП на підставі шлюбу

На перший погляд, найлегший спосіб імміграції до Норвегії з України – це весілля. Але не все так просто. Відгуки емігрантів з Казахстану, України, Білорусії говорять про те, що укласти фіктивний шлюб навряд чи вийде.

Перш ніж дозволити возз’єднання сім’ї, міграційна служба проводить дуже ретельну перевірку. Молодята заповнюють анкети, де докладно описують, як вони познайомилися, як протікали їх відносини, підтверджують інформацію спільними фотографіями. На форумах навіть розповідають історії про те, як на подружжю в буквальному сенсі влаштовувалися засідки вранці: люди, які перевіряли, рахували зубні щітки та рушники в ванних кімнатах, заглядали в шафи. Однак в тому випадку, якщо відносини справжні, влада не перешкоджатиме спільному проживанню закоханих. Через 4 роки можна подавати документи на громадянство, з великою ймовірністю відповідь буде позитивною.

Що потрібно знати емігрантові з України

Щоб отримати дозвіл на постійне місце проживання, потрібно документально підтвердити знання норвезької як мінімум на середньому рівні. Політичні мігранти та біженці мають право на безкоштовну участь в програмі по інтеграції. В її рамках іноземець зобов’язаний відвідати 250 академічних годин по мові та ще 50 із суспільствознавства, після чого необхідно скласти іспит. Особи старше 55 років можуть бути звільнені від цього. Трудові мігранти можуть брати участь в програмі за свої гроші або надати сертифікат. Переїзд в Норвегію для українців не має сенсу без знання мови, тому що тільки англійської буде недостатньо для більшості вакансій.