Плюси і мінуси навчання в Польщі для українців

Обучение фото

Щороку кількість українців, які прагнуть отримати вищу освіту за межами батьківщини, збільшується. Бажання молоді зрозумілі, адже кожен хоче отримати кращу освіту, щоб потім побудувати блискучу кар’єру, як у власній країні, так і за її межами. Тому зазвичай батьки лише підтримують своїх дітей, тому що всі бажають для своїх дітей тільки найкращого.

Але не всі батьки готові змиритися з тим фактом, що доведеться відправити свою дитину за кордон, і не всі сім’ї мають для цього фінансову можливість. Нерідко їх вибір падає на сусідню Польщу, оскільки вона пропонує непогані умови з відповідними перспективами. Крім того, країна знаходиться зовсім поруч, менталітет жителів дуже схожий на наш, і таке «задоволення» значно дешевше ніж в інших країнах.

Ця стаття покликана пояснити, як виглядає польська система вищої освіти, а також які переваги і недоліки для українських студентів вона має.

ЗМІСТ

  1. Загальна картина: система вищої освіти в Польщі
  2. Плюси навчання у польських ВУЗах
  3. Недоліки навчання у польських ВУЗах
  4. Ціна навчання в польських університетах для українських студентів

Загальна картина: система вищої освіти в Польщі

Вища освіта в Республіці є платне і безкоштовне. У нього особлива структура: залежно від програми навчання і складності має такі рівні:
  • Licencjat BA (бакалавр) – можливість отримати базові знання фахівця в обраній професії. Після отримання диплома на цьому етапі можна продовжити навчання далі з цієї ж спеціальності або працевлаштуватися. Термін навчання становить 3-3,5 років.
  • Inzyneir BSc (бакалавр) – основна відмінність від попередньої категорії в тому, що такі дипломи отримують випускники сільськогосподарських і технічних спеціальностей/вузів. Термін навчання: 3,5–4 роки.
  • Magister (магістр) – починати освіту на цьому рівні можна відразу після школи, але термін навчання становить 4,5–5 років.
  • Magister MA, MSc (магістр) – може бути лише продовженням навчання після отримання диплому бакалавра, тобто без його наявності не може бути зарахованим ні на одну спеціальність цього рівня. Потрібен для того, що поглибити знання студентів в отриманій спеціальності, отримання диплома ступеня дає можливість продовжити навчання в аспірантурі. Термін навчання складає 1,5–2 додаткові роки.

Навчальний процес польських студентів має мало відмінностей від нашого: лекційні та практичні заняття, два семестри (осінній та весняний), а також дві сесії (зимова і літня). Правда є одна відмінність: навчання у польських вузах починається з 15 жовтня, а не у вересні, як звикли ми.

Плюси навчання у польських ВУЗах

Оскільки сьогодні між Польщею і Україною досить теплі стосунки, то наших молодих фахівців (чи майбутніх) країна приймає з радістю. До українським студентам польські вузи висувають такі ж вимоги, як і до своїх. До значних плюсів можна віднести те, що додому студенти можуть доїхати легко і швидко, тому можна їздити в Україну не тільки в період канікул, але і в моменти тривалих польських святкувань, до того ж квиток не можна назвати надто дорогим порівняно з квитками на інші країни.

І все ж більш вагомий плюс – це гарне європейське освіта і європейський диплом після випуску. В Європі високо цінують польська освіта і польські дипломи, тому студент може стажуватися за межами Польщі, а потім отримати можливість працевлаштуватися в Польщі або в іншій країні. Тобто у випускника є можливість офіційно працювати практично в будь-якій країні ЄС. Але і в Україні польські дипломи визнаються, тому, якщо випускник надумає повернутися додому, він може влаштуватися на хорошу роботу.

Недоліки навчання у польських ВУЗах

Польский вуз фото

Там, де є переваги, завжди знайдуться і недоліки. Навчання у польських вузах не виняток. Перший – це віддаленість від рідного дому (хоча для декого це буде тільки плюсом). Так, є люди, які дуже важко розлучаються з рідним домом, містом, де залишаються всі родичі і друзі. Але завдяки розвиненим технологіям це вже не є такою великою проблемою, оскільки онлайн-спілкування вже давно стало частиною життя.

Можна дзвонити додому, друзям по відеозв’язку хоч кілька разів в день, тому дискомфорту ви точно не будете відчувати (хіба що перший час, в адаптаційний період). Зрештою там змінюється коло друзів і знайомих повністю, тому нудьгувати буде ніколи.

Інший мінус – це (не)знання польської мови. Так, мову треба почати вчити ще до того, як ви поїдете в Польщу, але в цьому немає нічого страшного. На щастя, зараз у кожному великому українському місті є курси, що допомагають зробити це у досить короткий період. Якщо ви відчуває в собі сили, ви спокійно можете зробити це самостійно. Головне в цій справі – задатися метою і докласти достатньо зусиль, тоді у вас точно все вийде.

Ціна навчання у польських вузах для українських студентів

Вартість навчання в університетах Польщі коливається від однієї тисячі євро на рік, але якщо ви хочете навчатися на англійській мові, то майте на увазі, що таке задоволення коштує вже в 2-3 рази дорожче. Додаткові витрати – на харчування (близько 100 євро на місяць), а також близько 100 євро на місяць за гуртожиток. Основна перевага у тому, що ціни тут значно нижчі, ніж в інших державах. Приємна новина для власників Карти поляка: вони мають право нарівні з поляками на безкоштовне навчання в польських університетах.

Додаткова можливість заощадити – отримати грант (свого роду стипендію) на навчання у Польщі (це може зробити кожен бажаючий, а не тільки ті, у кого є Карта поляка). Звичайно, грант надає вагому перевагу, але і отримати його непросто, адже потрібно довести високі знання і зацікавленість в отриманні певної спеціальності.

Також українські студенти можуть претендувати на отримання стипендії. Звичайний тип – це стипендія на підставі безкоштовного навчання, але є категорії населення, які можуть отримати стипендію, навіть навчаючись на контракті. Це можуть зробити студенти з обмеженими можливостями, ті, хто доведуть наявність фінансових проблем, а також ті, хто має особливі досягнення у навчанні чи спорті.

Отже, наостанок можна тільки додати, що освіта в Польщі – це відмінний шанс потрапити в Європу, де завжди раді молодим спеціалістам, які прагнуть отримувати кваліфіковану освіту і якісні знання.