Вид на проживання в Австрії для громадян України

Австрія – красива країна, розташована в самому серці Альпійських гір. Тут не тільки чудова природа, а й високий рівень життя, тому уряд строго ставиться до мігрантів. Перебувати на території країни можна на підставі короткострокової візи, тимчасового або постійного виду на проживання і навіть пробувати отримати австрійське громадянство. Правда, здійснити останнє вкрай складно, тому вид на проживання (ВНП) – найпростіший спосіб жити в Австрії на законних підставах.

вид на проживання в Австрії 

ЗМІСТ

  1. Хто може отримати ВНП в Австрії
  2. Як працює система квот для мігрантів
  3. Як отримати вид на проживання в Австрії іншим категоріям іноземців
  4. Оформлення документів і терміни

Хто може отримати ВНП в Австрії

Для початку вступна відеопрезентація з тезисною інформацією:

Претендент повинен відповідати низці умов:

  1. Необхідний рівень щомісячного доходу може стати перепоною на шляху до переїзду для українців. У 2018 році претендент повинен отримувати в місяць не менше ніж 900 євро, для подружніх пар ця цифра знижується до 1300 на двох, але за кожну дитину додається ще 140. Для здобувачів, які вже працевлаштовані в країні та претендують на ВНП, це не стане проблемою, зарплати тут європейські. А ось студенти і вчені можуть зіткнутися з труднощами.
  2. Медична страховка. Австрійські фірми оплачують страховку своїм співробітникам. Іншим категоріям мігрантів доведеться самостійно оформити контракт зі страховою агенцією.
  3. Місце проживання. Наявність житлоплощі не дозволяє іноземцю автоматично отримати посвідку на проживання в Австрії. Однак у разі купівлі нерухомості шанси на отримання документа істотно зростають. В іншому випадку допустимо проживати в орендованій квартирі, обов’язково підтвердивши це довгостроковим контрактом.
  4. Знання німецької мови стало обов’язковим правилом у 2011 році. Знадобиться сертифікат, що підтверджує володіння німецькою на рівні А1 або вище.
  5. Претендент не повинен мати проблем з правоохоронними органами, порушувати громадський порядок або становити загрозу для безпеки держави.

Як працює система квот для мігрантів

Щорічно уряд обмежує максимально можливу кількість мігрантів, які зможуть законно продовжити перебування на території держави. Система квот містить кілька категорій приїжджих.

Для українців найпростіше отримати вид на проживання, якщо вони належать до приватних підприємців, матеріально забезпечених або рекрутованих осіб. Перші дві групи можуть претендувати на видачу документів із правом роботи в Австрії, для фінансово незалежних можливий тільки варіант без права на роботу.

Робота за рекрутингом. У цю групу потрапляють ті, хто самостійно знайшов собі вакансію, а також співробітники, запрошені на службу австрійськими компаніями.

Знайти вакансію

Претендент повинен мати відповідний диплом, кваліфікацію, вкрай бажана наявність трудового стажу. Рівень заробітної плати без урахування податків 2800 євро, це середня зарплата в регіоні. Ще одна важлива умова – унікальність вкладу іноземця в діяльність компанії. Наприклад, якщо фабрика випускає інноваційну продукцію, такий працівник повинен володіти цінними знаннями або досвідом роботи в подібній сфері. У такому разі час очікування відповіді займе 2-3 місяці.

Власний бізнес Австрії. Це найчисленніша категорія претендентів. Загальні умови отримання документа такі ж, як і в найманих робітників. Різниця полягає в щомісячному заробітку, для бізнесменів він повинен бути не нижче 5000 євро. Підприємець зобов’язаний дотримуватися податкового законодавства (чесно декларувати доходи, платити податки). Бажано, щоб сфера діяльності не тільки була прибутковою, а й приносила користь суспільству. Обов’язково наймати на службу австрійських і європейських громадян. Інвестори, які матеріально підтримують місцеві компанії, також можуть претендувати на ВНП. Процедура займає 2-6 місяців.

Фінансова незалежність. Таких квот щорічно видається найменше. Необхідно підтвердити свою матеріальну забезпеченість, для цього надається виписка з рахунку австрійського або європейського банку. Для бездітної сім’ї щомісячний прибуток має бути не менше 2500 євро, а за кожну дитину додатково нараховується ще 250. Мається на увазі пасивний дохід: відсотки від капіталу, міжнародна чи національна пенсія. Для пенсіонерів з України це явно нездійсненна мрія, а от літні громадяни більш заможних держав можуть собі це дозволити.

Щорічно змінюється кількість квот для студентів вищих навчальних закладів та учнів приватних шкіл, а також для знаменитостей (акторів, спортсменів, винахідників).

Як отримати вид на проживання в Австрії іншим категоріям іноземців

Деякі групи мігрантів можуть отримати дозвіл на проживання навіть в тому випадку, якщо квоти на рік вже були зайняті іншими приїжджими. До таких осіб належать:

  1. Біженці, офіційно оформлені в міграційній службі держави.
  2. Дипломати, політичні представники.
  3. Священники церков будь-яких конфесій.
  4. Представники іноземних засобів масової інформації.
  5. Викладачі, професори, академіки, які були офіційно запрошені для читання лекцій або проведення семінарів.
  6. Вчені, які займаються дослідженнями в рамках наукових програм і грантів Європейського союзу.
  7. Подружжя австрійських громадян, а також їхні діти у віці до 21 року.

Оформлення документів і терміни

До пакета документів входять:
  • закордонний і внутрішній паспорт;
  • 2 кольорові фотографії;
  • біометричні дані;
  • медична страховка;
  • довідка з банку (підтвердження платоспроможності);
  • контракт із місця роботи;
  • договір про довгострокову оренду квартири чи свідоцтво про право власності;
  • довідка з поліції.

Уже на цьому етапі потрібен сертифікат про знання німецької мови. На сайті консульства необхідно заповнити анкету німецькою та завірити її підписом.

Для студентів додатково знадобиться підтвердити своє навчання в одному з університетів країни. Це підтвердження зарахування абітурієнта до ВНЗ, довідка з Австрійської академічної служби обміну, особиста заява.

Спочатку мігрант отримує дозвіл на перебування строком 6 або 12 місяців, потім консульство продовжує термін дії ще на 12 місяців і далі двічі на 1,5 року. Через 5 років іноземець може претендувати на постійний ВНП.