У польських лікарнях масово ліквідують ліжка

Лікарні до кінця року звітують в провінційні відділення про зняття з реєстрації наступних ліжок. З 1 січня в Польщі будуть введені наступні норми працевлаштування, згідно з якими у національному масштабі спостерігатиметься дефіцит медсестер близько 10 тис.

«Директори із 100 лікарень проходили опитування. Виявилося, що у них був вибір: працевлаштувати 3,5 тис. медсестер або ліквідувати 4,5 тис. ліжок. Лікарі обрали ліквідацію ліжок. На думку багатьох головних лікарів, лікарні будуть не в змозі працевлаштувати таку велику кількість медсестер», – сказав Вальдемар Малиновський, президент Національної асоціації роботодавців повітових лікарень.

Директори вважають, що стандарти є занадто обмеженими і ліжка, які ліквідовуються, є представленням їхнього безсилля. Вони також стверджують, що медичні сестри мають різні обов’язки в різних відділах і різне навантаження. Наприклад, в офтальмології, одна медсестра може легко піклуватися і про 10 пацієнтів, а наприклад у хірургії медсестра зможе забезпечити потрібний догляд лише 5-6 пацієнтам.

З січня 2019 року у Міністерстві охорони здоров’я в Польщі буде введено інші стандарти, які будуть накладені зверху. Скоротивши лікарняні ліжка до кількості на яку вистарчає медсестр у лікарні, пацієнти зможуть мати адекватний догляд, а медичний персонал не буде перевантажений.

За даними інтернет-видання money.pl, в Підкарпатському воєводстві в 11 госпіталях ліквідують 235 ліжок, 270 ліжок – у Великопольському воєводстві та у Західнопоморському воєводстві – 145 ліжок у 8 установах.

Джерело: www.eurabota.ua

27.12.2018