Росія збільшила чисельність своїх військ на українському кордоні до 120 тисяч

Росія збільшила чисельність своїх військ біля кордону з Україною до 120 000 чоловік, включаючи додаткові війська з армії, авіації і флоту. Про це заявили джерела в українській армії, які цитує CNN.

Згідно з останньою поточною оцінкою безпеки, Міністерство оборони України повідомляє, що бойова та інша військова техніка, така як танки, бойові машини і ракети «Іскандер», залишається поблизу кордону з Україною після численних російських військових навчань.

В оцінці йдеться, що Росія регулярно «передислокує і накопичує війська для підтримки напруженості в регіоні».

Місяці стабільного військового зростання на російсько-українському кордоні стривожили українських і західних чиновників.

Однак президент Росії Володимир Путін назвав припущення про вторгнення Росії в Україну “провокаційними”.

“Росія проводить мирну зовнішню політику. Але у неї є право гарантувати свою безпеку”,-заявив він на прес-конференції в середу, підкресливши стурбованість Кремля перспективою вступу України в НАТО.

У вівторок під час відеодзвінка президент США Джо Байден попередив Путіна про неприпустимість вторгнення в Україну. Вашингтон готує серію жорстких економічних санкцій на випадок нападу російських військ. За словами офіційних осіб США, Байден закінчив розмову, не уточнивши, чи вирішив Путін почати вторгнення.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що нарощування російських військ було спробою посилити страх і хвилювання в Україні і перешкодити Києву наблизитися до членства в НАТО і ЄС.

“Це скупчення їхніх військ біля нашого кордону спрямоване на дестабілізацію нашої країни, щоб зупинити нас на нашому шляху. Але ми приєднуємося до союзника по НАТО, ми йдемо в ЄС”, – сказав Резніков CNN.

Згідно з останньою українською оцінкою, Росія також активізує операції з сусідньою Білоруссю, яка межує з Україною на півночі. У повідомленні йдеться, що деякі частини російської армії залишаються поблизу кордону Росії з Білоруссю «на відстані близько 260 км від державного кордону України».

У звіті також говориться, що Росія активізувала збір розвідувальної інформації про Україну: кількість розвідувальних польотів на кордоні з Україною, а також над Чорним і Азовським морями збільшилася втричі в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Байден в середу виключив можливість відправки американських військ для захисту України в разі військової ескалації. Сполучені Штати відправлять стрілецьку зброю і боєприпаси українським силам оборони на цьому тижні в рамках затвердженого раніше в цьому році пакету допомоги в галузі безпеки на суму 60 мільйонів доларів.

Переговори президента України Володимира Зеленського з Байденом заплановані на сьогодні.