Проєвропейський кандидат Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови

Кандидат від проєвропейської опозиції Майя Санду виграла президентські вибори в Молдові.

“У вчорашньому другому турі вона отримала 57 відсотків голосів проти 43 відсотків за проросійського президента Ігоря Додона, при цьому було підраховано понад 99 відсотків бюлетенів”, – повідомляє Центральна виборча комісія (ЦВК). “За останніми даними ЦВК, явка склала 52,76 відсотка”, – повідомляє ТАСС.

“45-річний Додон практично не в змозі змінити лідерство 48-річної Санду. Таким чином, колишній прем’єр-міністр, нині голова проєвропейської Партії дій і солідарності, помстилася проросійському главі держави за програш йому на попередніх президентських виборах – у 2016 році”, – зазначає ТАСС.

Штаб-квартира Санду почала святкувати до того, як були оголошені офіційні результати. Її вже вітали лідери кількох проєвропейських партій.
Майя Санду висловила впевненість у перемозі на виборах. За повідомленням ТАСС, вона  закликала до об’єднання суспільства і відновлення економіки, щоб молдавські емігранти могли повернутися до країни.

«Президент Майя Санду» і «Країна для молоді» скандували кілька десятків прихильників Санду”,- повідомляє AFP.

Додон поки не прокоментував результати виборів, але закликав до спокою.

Глава консалтингової компанії Intellectgroup Ян Лесневський пояснив ТАСС перемогу Санду «агресивної тактикою» її штаб-квартири «з критикою Додона», а також «мобілізацією молдавських іммігрантів в західних країнах, більшість з яких її підтримали».

У другому турі проголосували рекордні 258 000 молдаван, які проживають за кордоном, в порівнянні з 150 000 на першому турі. Переважна більшість з них, 86 відсотків, за попередніми даними, підтримали Майю Санду.

“Ігор Додон переконливо переміг у двох регіонах з переважно російськомовним населенням – невизнаній Придністровській республіці (85,5 відсотка за Додона проти 14,2 відсотка за Санду зі 100 відсотками опрацьованих протоколів) і в Автономній області Гагаузія (94,7 відсотка проти 5 відповідно при 98% оброблених протоколів)”,- передає ТАСС.

DPA нагадує, що в першому турі 1 листопада проєвропейський опозиційний кандидат посіла перше місце з 36,1 відсотка, а проросійський президент – 32,6 відсотка.
“Майя Санду взяла верх завдяки своїй репутації непідкупного політика, а чотирирічне президентство Ігоря Додона ознаменувався звинуваченнями в корупції”,- повідомляє AFP.

Санду – перша жінка, що стала президентом Молдови. Колишня радянська республіка з населенням 3,5 мільйона осіб є однією з найбідніших країн Європи, причому до 40 відсотків її населення, за оцінками, поїхали за кордон, щоб уникнути бідності.

“Протягом багатьох років Молдова балансувала між своїми європейськими амбіціями і зближенням з Росією. Москва зверхньо дивиться на перемогу проєвропейського кандидата, оскільки побоюється втратити свій вплив в регіоні”, – повідомляє AFP.

“Перемога Майї Санду віщує “явне скорочення російського впливу”, – сказав агентству Джуліан Гроза, виконавчий директор Інституту європейської політики і реформ в столиці Молдови Кишиневі. Він висловив надію, що Санду «просуне реформи вперед» і «що вона зможе захистити національні інтереси, підтримуючи діалог з Росією».