Вакцина BioNTech виробляє в десять разів більше антитіл, ніж китайська вакцина Sinovac.

Згідно гонконгському дослідженню, у людей, які отримали вакцину від коронавіруса BioNTech, було в десять разів більше антитіл, ніж від китайської Sinovac.

Дослідження Університету Гонконгу (HKU), засноване на дослідженні 1 442 медичних працівників, було опубліковано в журналі Lancet Microbe.

Дослідники говорять, що антитіла – не єдиний показник ефективності вакцини в боротьбі з певним захворюванням. Але вони попередили, що «різниця в концентраціях нейтралізують антитіл, виявлених в нашому дослідженні, може привести до значних розбіжностей в ефективності вакцини».

Ті, хто отримував Sinovac, мали «аналогічні або більш низькі» рівні антитіл до тих, які спостерігалися у пацієнтів, які підхопили хворобу і успішно боролися з нею.

Дослідження доповнює зростаючий обсяг доказів того, що вакцини з використанням інноваційної технології мРНК, такі як BioNTech і Moderna, забезпечують кращий захист від коронавіруса і його варіантів, ніж вакцини, розроблені більш традиційними методами, такими як використання інактивованих частин вірусу.

Традиційні вакцини дешевше виробляти, їх простіше транспортувати і зберігати, що робить їх життєво важливим інструментом боротьби з пандемією в бідніших країнах.

Епідеміолог Бен Коулінг, один з авторів дослідження, сказав, що людей все одно слід вакцинувати Sinovac, якщо немає іншого варіанту, тому що деяка захист завжди краще, ніж ніяка.

«Не дозволяйте ідеальному бути ворогом хорошого», – сказав він AFP.

«Очевидно, що краще піти і зробити щеплення інактивованою вакциною, ніж чекати і не вакцинуватися», – додав він.

«Інактивована вакцина врятувала безліч життів».

Дослідники говорять, що їх дані припускають, що для підвищення захисту тих, хто отримав Sinovac, можуть знадобитися «альтернативні стратегії», такі як рання вакцинація.

Коулінг сказав, що наступним етапом їх дослідження буде час виробництва вакцин.

«Вакцини для людей, які отримали Sinovac, будуть пріоритетом, в той час як дози для людей, які спочатку отримали BioNTech, можуть бути не такими терміновими», – сказав він.

Гонконг є світовим лідером в дослідженнях коронавіруса з тих пір, як спалах атипової пневмонії, що почалася на півдні Китаю, пройшла через місто в 2003 році.

В даний час місто пропонує і вакцину BioNTech німецького виробництва, і вакцину Sinovac.

Незважаючи на велику кількість запасів, процес вакцинації йде повільно: тільки 28 відсотків з 7,5 мільйона жителів міста повністю вакциновані двома дозами.