Китай та США домовилися послабити обмеження для журналістів

Сполучені Штати та Китай домовилися полегшити обмеження на поїздки та візи для своїх журналістів”, – як повідомляє BBC,

Угода була підписана після довгоочікуваних переговорів між прем’єр-міністром Китаю Сі Цзіньпіном та президентом США Джо Байденом. Цей крок дозволить журналістам вільно в’їжджати в обидві країни і виїжджати з них.

Державні ЗМІ China Daily заявили, що угода стала результатом «понад рік важких переговорів».

Відповідно, обидва уряди збільшать термін дії журналістських віз з трьох місяців до одного року за умови, що вони відповідатимуть умовам усіх законів і постанов, що застосовуються.

Обидві сторони також пообіцяли дозволити журналістам вільно їхати та повертатися, чого вони не могли зробити раніше.

Представник Держдепартаменту США сказав, що вони вітають цей крок як «прогрес», але розглядають його як «перші кроки».

Вони додали, що «продовжуватимуть працювати над розширенням доступу та покращенням умов для американських та інших закордонних ЗМІ».

У лютому минулого року Сполучені Штати вирішили класифікувати китайські державні ЗМІ як «іноземні представництва», що дозволило їх посилити.

П’ять видань, включаючи «Сіньхуа» та глобальну телевізійну мережу Китаю, заявили, що їм доведеться отримати дозвіл на купівлю власності та надати списки всіх співробітників, що Китай засудив як «політично вмотивоване гноблення».

Через місяць Китай вигнав 13 американських журналістів з великих американських видань, таких як New York Times, Washington Post і Wall Street Journal у березні.

Неясно, чи зможуть раніше вислані журналісти повернутися до Китаю відповідно до нової угоди.

Віртуальна зустріч у вівторок – це лише друга зустріч двох лідерів віч-на-віч з тих пір, як Байден вступив на посаду.

Зустріч розглядається як рідкісна можливість для обох сторін зупинити напруження з приводу торгівлі, кібербезпеки, зміни клімату та пандемії коронавірусу.