Минуло 15 років з моменту цунамі, яке забрало життя понад 230 000 чоловік в Південно-Східній Азії

Вранці після різдвяного дня в 2004 році,  землетрус магнітудою 9,1 балів біля острова Північна Суматра викликало цунамі з хвилями заввишки до 17,4 метра, які вразили прибережні райони Індонезії, Шрі-Ланки, Індії, Таїланду і дев’яти інших країн.

Через п’ятнадцять років після цунамі в Індійському океані, яке вбило понад 230 000 чоловік, вантажний контейнер в поліцейській дільниці південного Таїланду свідчить про сотні жертв, чиї останки ніколи не були ідентифіковані. Експерти прокоментували, що це саме смертоносне стихійне лихо в історії людства.

«Є ще близькі і далекі родичі жертв, які сподіваються знайти своїх втрачених близьких», – сказав полковник Хемарін Хашіні, заступник командира поліції в Такуа Па, одного з районів, які найбільше постраждали від цунамі.

У Таїланді, де загинуло понад 5000 чоловік, підрозділ по ідентифікації жертв стихійних лих за участю поліцейських і криміналістів з 30 країн, зумів ідентифікувати понад 3600 тіл менш ніж за два роки, найбільший і найуспішніший в своєму роді проект.

“Якщо ми будемо досить рішучі і знову активуємо наші операції, я думаю, що деякі з 340 невпізнаних тіл можуть бути ідентифіковані”, – сказав він Reuters.

76-річний Хін Дарк, який живе в сусідньому селі Бан Нам Хам, втратив сімох членів сім’ї, а його старша дочка залишається зниклою безвісти. Вони входять в число понад 1500 осіб, які загинули в результаті катастрофи. “Немає сенсу продовжувати сподіватися знайти свою дочку. Я не думаю, що це станеться”.

Землетрус і цунамі в Індійському океані досягли інтенсивності за шкалою Меркан до IX балів в деяких районах і були викликані розривом уздовж розлому між Бірмою і Індійської плитою.

В індонезійському місті Банда Ачех зареєстровано найбільшу кількість жертв. Очевидні наслідки викликали серйозні проблеми в умовах життя і торгівлі, особливо в Індонезії, Шрі-Ланці та Таїланді. Землетрус є третім за величиною зареєстрованим досі і має найдовшу тривалість, коли – небуть бачину-від восьми до десяти хвилин.

Катастрофа викликала глобальну гуманітарну реакцію з пожертвами на загальну суму понад 14 мільярдів доларів.

Основні поштовхи відбувалися приблизно в 160 км від західного узбережжя Північної Суматри в Індійському океані, на північ від острова Сімелуе, на глибині 30 км нижче рівня моря.

З 1900 року єдиними зареєстрованими більш сильними землетрусами були Великий Чилійський землетрус в 1960 році (величина 9,5) і землетрус на Принс-Вільям-Саунд в 1964 році (магнітудою 9,2). Єдині інші зареєстровані землетруси магнітудою 9 або більше балів були поблизу Камчатки, Росія, 4 листопада 1952 року і Токіо, Японія, в березні 2011 року. Кожне з цих землетрусів також викликав цунамі в Тихому океані.

У порівнянні з землетрусом в Індійському океані в 2004 році, смертність від цих землетрусів значно нижче, головним чином через більш низьку щільность населення на берегах поблизу постраждалих районів, набагато більших відстаней до більш населених берегів і хорошої інфраструктури і систем попередження в більш економічно розвинених країнах, таких як Японія.

Інші великі землетруси сталися в 1868 році в Перу, 1827 в Колумбії, 1812 року в Венесуелі і 1700 році в західній частині Північної Америки, вважається, що всі вони більше 9 балів, але в той час точних вимірювань не було.