Робота у Варшаві – особливості працевлаштування

Вже більше мільйона українців виїхали на роботу в Польщі, а багато з них обрали для проживання Варшаву. Чим же так приваблює це місто наших співвітчизників, які професії найбільш затребувані, хто більше і в якій сфері отримує читайте в сьогоднішній статті.

Варшава фото

Варшава – столиця і найбільше економічно розвинуте місто Польщі з красивою архітектурою. Тут знаходяться безліч компаній і світових корпорацій, відповідно робочі місця є завжди, найвищий рівень зарплат по країні, а безробіття становить всього 3%. Тому робота у Варшаві приваблює багатьох українців. Як працевлаштуватися в столиці, де шукати роботу і на яку оплату розраховувати представникам різних професій читайте в нашій новій статті.

Чим приваблива робота Варшаві

За офіційними даними на середину 2017 року в Польщі працює близько півтора мільйона українців, що складає 80% всіх іноземних працівників. У Варшаві працює 7,5 тис. наших співвітчизників. З кожним роком кількість українських мігрантів зростає. Це не дивно, адже робота в Варшаві для українців має такі переваги:

  • Середня заробітна плата вище, ніж в українських містах у 5-10 разів в залежності від професії і сфери діяльності та у 3 рази вище, ніж в інших польських воєводствах (в 2017 році становить 4 800 злотих на місяць).
  • Високий рівень життя – дешеве харчування, доступне для широкої маси житло (близько 25% від зарплати), але дороге в порівнянні з іншими польськими містами, у людей є кошти на розваги і дозвілля, поїздки по країні, чи за кордон.
  • У столиці зосереджено багато місцевих і міжнародних компаній, іноземних фінансових корпорацій і філій, банків, установ – знайти вакансії можна як висококваліфікованим фахівцям, так і робочого персоналу.
  • Сусідня з Україною країна і близька культура – немає проблем з переїздом, адаптацією та вивченням мови.
  • З відкриттям безвізового режиму при наявності польської робочої візи з’явилася можливість виїжджати в інші країни ЄС, маючи біометричний паспорт.
  • Простий процес працевлаштування – слід виконати 4 основні умови:

знайти роботодавця;

Зверніть увагу, що краще шукати роботу у Варшаві без посередників з допомогою перевірених ресурсів, таких як www.eurabota.ua з вакансіями від прямого працедавця. Великою перевагою для пошуку високооплачуваної роботи буде вища освіта, досвід і знання мови (крім польського, англійська або німецька).

підписати трудовий договір;

отримати дозвіл на роботу;

останній крок – робоча віза в Польщу, оформити яку не складе праці і великих фінансових витрат.

Яку роботу можна знайти у Варшаві

Вступ в ЄС сприяло розвитку польської економіки, але також призвело до того, що більшість молодих фахівців мігрують у більш розвинені країни Європи з високими зарплатами. У зв’язку з цим у Варшаві не вистачає кваліфікованих спеціалістів, так і робочих рук. Ці ніші заповнюють українці.

Затребуваними вважаються у Варшаві такі фахівці:
  • інженери та фахівці IT-сфери;
  • лікарі і медперсонал;
  • юристи;
  • банкіри і фінансисти;
  • вчителі або викладачі іноземних мов;
  • будівельники;
  • професійні зварювальники, механіки, муляри та електрики можуть отримувати вдвічі більше гуманітарія з двома вищими освітами;
  • далекобійники для міжнародних перевезень;
  • офіціанти та працівники готелю, так як у столиці багато різних закладів;
  • касир у супермаркеті.

Рівень зарплат у Варшаві в залежності від кваліфікації

Щоб швидко знайти високооплачувану роботу потрібно підтвердити свою освіту або кваліфікацію. Також успіх забезпечить знання як мінімум польського, а краще кількох іноземних мов. Англійська виступає лише основою. Для працевлаштування в міжнародні компанії часто потрібно знання ще однієї мови – німецької чи французької, а також популярних в ЄС шведської, фінської або нідерландської. Такі співробітники можуть розраховувати на зарплати 1 500 – 2 000 євро і більше в залежності від компанії, професії і сфери діяльності.

Без знання мов влаштуватися на роботу можна лише у сфері некваліфікованої праці. Для жінок це робота покоївки, нянею, домробітницею, упаковщицей або сортувальницею, швачкою, для чоловіків і сімейних пар – на фабриках і заводах, на конвеєрі. Отримують такі працівники в середньому 800 євро.

Серед студентів популярні такі професії:

  • аніматор;
  • покоївка, офіціант;
  • помічник по господарству в польській родині.

Їх щомісячна оплата праці становить в середньому 500-700 євро.

Зарплата у Варшаві за професіями

Професія

Середня зарплата

зл./годину

в місяць

Програміст інженер

40

8 500 – 10 500

Лікар

40-60

9 000 – 13 000

Медсестра

20-22

4 500

Няні, доглядальниці (якщо поєднувати з домробітницею зп вище)

15-18

2 500 – 3 500

Водій-далекобійник

22-25

4 000 – 5 000

Зварювальник, плиточник, муляр, сантехнік

20

4 000

Будівельник в залежності від кваліфікації

15-22

3 500 – 6 300

Працівники фізичної праці

10-12

2 500 – 3 000

Посудомийки з графіком 2/2

8-10

2 000

Прибиральниця або домробітниця

12-15

2 800

Сезонна робота

8-10

2 000 – 2 500

Вартість життя у Варшаві

Ціни на їжу у Варшаві невисокі, а деякі продукти навіть дешевше, ніж в Україні. Що дивно на ринку продукти коштують дорожче. Дешевше купити продукти в бюджетних мережевих магазинах по акції і знижки. У середньому на харчування дві людини витрачають в місяць 800-1000 зл.

Зверніть увагу, що якість та калорійність продуктів зовсім інші, ніж в Україні. Іноді, щоб наїстися, потрібна порція більше, ніж ви звикли. Тому на перших порах витрачається більше грошей на харчування. Щоб заощадити рекомендуємо купувати продукти по акціях на запас. У деяких магазинах діє знижка 50% на товари, термін придатності яких закінчується через кілька днів, а також на продукти власного виробництва.

Що дійсно дорого у Варшаві – так це оренда квартир. Щоб зняти квартиру в середньому потрібно 2 500 – 2 800 злотих без комунальних послуг. Вигідніше зняти кімнату або гуртожиток за 700 зл. Популярна практика спільної оренди квартири на кілька людей. Комуналка становить в середньому 600-800 зл. з опаленням. Часто роботодавці при пошуку співробітника вказують «дам роботу у Варшаві з житлом і харчуванням», особливо актуально для робочих спеціальностей. Приємні ціни тут на одяг світових брендів і шкіряне взуття – найнижчі в Європі.

Як доїхати до Варшави

З України потрапити до Варшави можна будь-яким зручним для вас способом – автобусом, поїздом або літаком. Все залежить від того, як ви переносите дорогу і скільки готові витратити за свій комфорт. Швидко і зручно на літаку, а скориставшись послугами відомих лоукостерів це буде не так і дорого (від 600 грн. за квиток). Вже через півтори години Ви будете в Польщі. Найдовше займе за часом дорога на поїзді або автобусі, але тут є як свої плюси, так і мінуси. Квиток на поїзд буде стояти в 2 рази дорожче, але ви уникнете черг на кордоні, якщо їхати автобусом.

Підводимо підсумки

Варшава – комфортне місто для проживання і роботи з високим рівнем життя і зарплат. Тут легко знайти роботу фахівця з вищою освітою, знанням мов і досвідом. Не важко працевлаштуватися і некваліфікованим працівникам, але зарплата буде істотно відрізнятися. Якщо ви готові відкрити для себе це місто, починайте шукати роботу у Варшаві і підходящі вакансії на сайті www.eurabota.ua або залишайте анкету, щоб роботодавець знайшов вас!