Міністр охорони здоров’я Аргентини йде у відставку після скандалу з привілеями вакцинації проти коронавіруса

Міністерство охорони здоров’я Аргентини опублікувало список імен 70 осіб, імунізованих російською вакциною «Супутник V», на тлі скандалу навколо привілейованих щеплень від COVID-19.

У список входять президент Альберто Фернандес і члени його команди, а також міністр економіки Мартін Гусман і посол Бразилії Даніель Шіолі, серед інших, а також імена політичних лідерів, бізнесменів і журналістів. Є також колишній президент Едуардо Дуальде (2002-2003), його дружина Хільда ​​Гонсалес і їхні діти Джуліана і Марія Єва, а також другі і треті особи з різних міністерств.

На даний момент медичний персонал вакцинований, і вакцинація розпочата для людей старше 70 років в провінції Буенос-Айрес і в столиці.

Скандал з вакцинами вибухнув, коли 79-річний журналіст Гораціо Вербицький публічно заявив, що через його дружби з міністром охорони здоров’я Гіннесом Гонсалесом Гарсіа він був вакцинована в міністерстві співробітниками лікарні Посадас. Це зізнання викликало невдоволення і призвело до того, що президент попросив Гонсалеса Гарсію піти у відставку за два дні до поїздки в Мексику.

«У короткостроковій перспективі це матиме великий вплив: це делікатне  питання, що дратує людей, злегка завуальоване тим фактом, що президент відреагував швидко і рішуче, вимагаючи відставки колишнього міністра»,- сказав політичний радник Карлос Фарах.

З 1,8 мільйона доз, які країна вже отримала, у національного міністерства охорони здоров’я є 3000 доз в державній лікарні Посадас, а решта рівномірно розподіляються між провінціями, які здійснюють свої власні плани імунізації.

«Ці три тисячі вакцин жодним чином не покривають оцінку міністерства», – заявила новий міністр охорони здоров’я Карла Вікотті, яка до цього була секретарем з доступу до охорони здоров’я, фактично заступником міністра.