Півмільярда людей можуть опинитися в бідності в результаті кризи, викликаної COVID-19

Криза, пов’язана з поширенням коронавіруса, який вже забрав життя понад 83 000 чоловік у всьому світі і завдав величезної шкоди економіці, може призвести до злиднів близько півмільярда осіб у всьому світі. “Про це йдеться в звіті благодійної організації Oxfam, випущеному напередодні щорічних зборів Світового банку і Міжнародного валютного фонду на наступному тижні”, – повідомляє Reuters.

У документі розраховується, який вплив матиме криза на бідність у світі, з огляду на зниження доходів домогосподарств і скорочення споживання.

«Економічна криза, що швидко розвивається,  глибше світової фінансової кризи 2008 року»,- йдеться в звіті. “За оцінками, незалежно від сценарію, глобальна бідність може збільшитися вперше з 1990 року. Це може відкинути деякі країни до тридцяти років назад за рівнем бідності”, – йдеться в доповіді Oxfam.

У найгіршому сценарії при скороченні доходів на 20 відсотків, кількість людей, що живуть в умовах крайньої бідності, збільшиться на 434 млн. до 992 млн. у всьому світі.

Минулого тижня Світовий банк заявив, що в разі погіршення умов число бідних в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні може зрости на 11 мільйонів. Щоб пом’якшити удар, Oxfam запропонував план дій, що включає грошову допомогу та плани порятунку для приватних осіб і підприємств, полегшення тягаря заборгованості, посилення підтримки МВФ і збільшення допомоги.

Необхідні кошти можуть надійти від збільшення оподаткування багатих, надзвичайно високих прибутків і спекулятивних фінансових продуктів.

З огляду на наслідки нової пандемії коронавіруса, урядам усього світу буде потрібно мобілізувати не менше 2,5 трильйона доларів для підтримки країн, що розвиваються.