IATA: авіакомпанії очікують збитків в розмірі 47,7 млрд. доларів в 2021 році

“Очікується, що в цьому році авіакомпанії втратять 47,7 мільярда доларів, оскільки сектор продовжує боротися з пандемією коронавіруса”, – заявила Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA).

У грудні IATA прогнозувала чисті збитки сектора після сплати податків в розмірі 38 мільярдів доларів.

У той же час, на сьогоднішній день IATA трохи підвищила свій прогноз світового пасажиропотоку, заявивши, що в 2021 році він досягне 43 відсотків від допандемічного рівня.

«Фінансові результати в цьому році будуть гірше і більш нестабільними, ніж ми очікували в нашому грудневому прогнозі, через труднощі з контролем над штамами коронавіруса і повільнішої вакцинації в деяких регіонах», – йдеться в звіті міжнародної асоціації.

У минулому році авіалінії втратили більше 126 мільярдів доларів, оскільки криза Covid-19 спонукала країни закрити кордони і заборонити міжнародні рейси.

За даними IATA, північноамериканські авіалінії будуть працювати краще, ніж передбачалося раніше, зі збитками в розмірі 5 мільярдів доларів в цьому році замість 11 мільярдів доларів через відновлення внутрішнього ринку.

Однак перспективи європейського авіаційного сектора погіршилися через більш повільну кампанію вакцинації на старому континенті і меншого пом’якшення обмежень на міжнародні поїздки.

Згідно з новим прогнозом IATA, європейські авіакомпанії вже зазнають збитків у розмірі 22 мільярдів доларів в цьому році в порівнянні з грудневим прогнозом в 12 мільярдів доларів.