ВООЗ: чи не приймайте знеболюючі та антигістамінні препарати перед вакцинацією від COVID-19

Не рекомендується приймати знеболюючі до вакцинації від COVID-19, щоб запобігти можливі побічні ефекти. Про це попередила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Кілька повідомлень в соціальних мережах помилково рекламували препарати, які можуть полегшити потенційні побічні ефекти вакцини проти коронавіруса. До них відносяться антигістамінні і знеболюючі, які можна купити в звичайних аптеках.

«Перед вакцинацією корисно прийняти антигістамінні препарати», – сказав італійський користувач Twitter.

Але в заяві для Euronews ВООЗ повторила, що громадянам не рекомендується пити знеболюючі перед вакцинацією, оскільки це може вплинути на ефективність», – сказав представник. Це пов’язано з тим, що невідомо, як знеболюючі можуть вплинути на успішне дію вакцини.

“Однак ви можете приймати парацетамол або інші знеболюючі, якщо після вакцинації у вас розвиваються побічні ефекти, такі, як жар, головний біль або біль у м’язах. Загальні побічні ефекти вакцини, такі, як запалення рук, головний біль або втома, в більшості випадків незначні», – додає ВООЗ.

Але хоча антигістамінні препарати можуть полегшити певні алергічні реакції, вони не призначені для їх запобігання. «Немає причин приймати антигістамінні препарати, щоб обмежити симптоми, які можуть виникнути після вакцинації, – сказав професор Люк О’Ніл, президент біохімії Трініті-коледжу в Дубліні: – У вас, як і раніше, можуть з’являються якісь симптоми”.

“Якщо ви вже приймаєте будь-які ліки, вам слід проконсультуватися зі своїм місцевим лікарем, так як деяким людям може бути рекомендовано продовжувати приймати антигістамінні препарати при висипу і інших алергічних реакціях», – сказав професор О’Ніл.