Шведські демократичні партії отримають більше місць в Європарламенті

«Соціал-демократи, які правлять в Швеції, перемогли на недільних виборах до Європарламенту і набрали 25,1% голосів. На другому місці – ліберально-консервативна партія помірної коаліції, яка отримала 17,6% голосів»,- такими є результати опитувань громадської телебачення SVT.
Третє місце зайняла євроскептичні партія шведських демократів, за яку проголосували 16,9% виборців.
Результат шведських демократів означає збільшення їх підтримки на 7,2% в порівнянні з попередніми виборами до Європейського парламенту.
Якщо ці результати підтвердяться, то соціал-демократи отримають п’ять місць (без змін), Партія помірної коаліції отримає чотири місця (раніше три), а шведські демократи отримають три місця (раніше два).
Четверту позицію за даними телевізійного опитування SVT зайняла ліберальна Центристська партія (10,3 відсотка, два мандати), і тільки п’яту – Партія охорони навколишнього середовища – «зелені» (9,5 відсотка, два місця). У випадку з «зеленими» їх результат став гірше на 5,9% в порівнянні з виборами п’ятирічної давності, коли чотири депутати були відправлені до Брюсселю.
Християнські демократи (7,5 відсотка), ліва партія (6,4 відсотка) все ще можуть розраховувати на місця. Проєвропейська шведська ліберальна партія отримала всього 4,4 відсотка, що трохи вище виборчого порогу (раніше партія набрала 9,9 відсотка). На думку експертів, цей мандат для лібералів все ще залишається невизначеним.
Єдиний мандат був втрачений лівої феміністської ініціативою (0,8% голосів).