Економіка Афганістану на межі краху

“Економіка Афганістану перебуває на межі колапсу, що посилить гуманітарну катастрофу в країні”, – попереджає Норвезька рада у справах біженців.

“Наближається зима, і сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб терміново потребують даху, теплого одягу та їжі, щоб пережити суворі погодні умови”, – сказав генеральний секретар Норвезької ради у справах біженців Ян Егеланн під час візиту до Кабулу.

«Я розмовляв з сім’ями, які розповіли мені, що виживають за рахунок чаю і маленьких шматочків старого хліба», – додав Егеланн.

У заяві йдеться, що з січня понад 664 000 чоловік були переміщені по всій території Афганістану, в результаті чого загальне число внутрішньо переміщених осіб досягло 3,5 мільйона.

Згідно із заявою, кожен третій громадянин країни відчуває сильний голод.

«Донорам необхідно зосередитися на наданні швидких і ефективних рішень для надання невідкладної допомоги дітям, жінкам і чоловікам, які просто не можуть більше чекати», – наполягає Егеланн.

У заяві говориться, що 16 мільйонів з, приблизно, 32 мільйонів чоловік в країні виживали за рахунок гуманітарної допомоги.

Раніше в цьому місяці міжнародне співтовариство пообіцяло надати Афганістану гуманітарну допомогу на суму понад 1,2 мільярда доларів.

Афганістан протягом останніх 20 років сильно залежав від міжнародного фінансування, при цьому 75% всього державного бюджету припадало на допомогу.

У міру того, як гроші витрачаються, зростає безробіття, досягає піку бідність, а очевидна нездатність уряду Талібану пом’якшити економічну кризу тільки погіршує гуманітарну ситуацію в країні, що роздирається війною.