Колесникова отримала Премію Вацлава Гавела за права людини

“Щорічна премія Вацлава Гавела за права людини була вручена лідеру білоруської опозиції Марії Колесниковій від Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) на церемонії в Страсбурзі”, – повідомляє Deutsche Welle.

Її сестра прийняла нагороду, тому що Колесникова сидить у в’язниці. Білоруський суд засудив опозиціонера, який зіграв провідну роль в протестах проти режиму президента Олександра Лукашенка, до 11 років позбавлення волі. Разом з нею отримав 10 років позбавлення волі адвокат Максим Знак. Їх визнали винними в «змові з метою захоплення влади», «створенні екстремістської організації» і «закликах до дій, що загрожують національній безпеці».

Прес-секретар Верховного представника Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Жозеп Боррель закликав до негайного і беззастережного звільнення всіх політичних в’язнів в колишній радянській республіці, яких, згідно з даними Брюсселя, 650 осіб.

Премія вручається щорічно з 2013 року окремим особам або організаціям за видатний внесок в захист прав людини. Вона названа на честь колишнього президента Чехії і борця за громадянські права Вацлава Гавела.