Верховна Рада України ухвалила новий закон, який передбачає до 12 років позбавлення волі за співпрацю з Росією

Вчора, за місяць після початку російського вторгнення в Україну, Верховна Рада України в останньому читанні проголосувала за законопроект, який передбачає покарання за співпрацю з Росією до 12 років позбавлення волі.

“Текст законопроекту прийнято 350 голосами “за”, за 39 утриманих – жодного “проти”, – йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Верховної Ради.

Так, до чинного Кримінального кодексу України додається нова стаття «Допомога державі-агресору», яка карає «від 10 до 12 років» позбавлення волі за будь-яку співпрацю з противником, його адміністрацією, військами або воєнізованими формуваннями.

Засудженим буде заборонено обіймати адміністративні посади, зокрема на місцевому рівні, терміном до 15 років із конфіскацією майна.

Це перший подібний закон, ухвалений українським парламентом від початку російського вторгнення 24 лютого.

“Це справедлива санкція проти тих, хто допомагає агресору”, – заявила Олена Чуляк, лідер президентської партії “Слуга народу”.

Прокуратура Херсона, окупованого російською армією, одразу повідомила в Telegram, що розпочала розслідування щодо двох мешканців Нової Каховки, розташованої за 80 км на схід від міста, підозрюваних у пособництві окупантам.