Через дев’ять днів після виверження лава вулкана на острові Ла Пальма досягла океану

Гаряча лава з вулкана, що спустошив іспанський острів Ла-Пальма, досягла Атлантичного океану пізно ввечері у вівторок, через дев’ять днів після того, як почала стікати з гори, руйнуючи будівлі та знищуючи посіви.

Великі хмари білої пари піднялися над районом Плайя-Нуева, коли лава досягла океану.

Офіційні особи заявили, що лава, досягнувши моря, може викликати вибухи і хмари отруйних газів, і канарская служба екстреної допомоги закликала тих, хто знаходиться на відкритому повітрі, негайно знайти безпечне місце для укриття. Про жертви не повідомлялося.

З 19 вересня лава стікала по західному схилу вулкана Кумбре-Велья до моря, зруйнувавши майже 600 будинків і бананові плантації в Ла-Пальмі, яка примикає до Тенеріфе на архіпелазі Канарських островів біля узбережжя Північної Африки.

Тисячі людей були евакуйовані в очікуванні зустрічі лави з Атлантичним океаном. Вчора Іспанія оцінила Ла-Пальму, як зону лиха, що забезпечить острову фінансову підтримку.

“Уряд оголосив про перший пакет в розмірі 10,5 млн. євро, який включає близько 5 млн. євро на покупку будинків, а решта – на покупку меблів і предметів першої необхідності”, – повідомила офіційний представник уряду Ізабель Родрігес.

Житель, евакуйований на минулому тижні з села Таканда-де-Арріба, був радий виявити, що його будинок все ще стоїть, а його домашні кішки не постраждали.

«Це фантастичне відчуття», – сказав 75-річний Герт Вагерле, який врятувався від лави, але змушений був залишити вдома кішок: «Я дуже щасливий, тому що врешті-решт все закінчилося добре».