Афганістан на межі гуманітарної кризи

Агентство ООН у справах біженців попередило, що більше афганців, ймовірно, залишать свої будинки через ескалацію насильства, оскільки таліби взяли під свій контроль більшу територію у відповідь на виведення військ США і НАТО з країни, повідомляє Reuters.

«Афганістан знаходиться на межі нової гуманітарної кризи. Цього можна уникнути. Цього треба уникати», – заявив прес-секретар Верховного комісара ООН у справах біженців на прес-конференції в Женеві.

«Нездатність досягти мирної угоди в Афганістані і зупинити нинішнє насильство призведе до подальшого переміщення населення в країні, а також в сусідніх країнах і в інших місцях», – сказав він.

За оцінками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), з січня в країні було переміщено близько 270 000 афганців, в результаті чого загальна чисельність населення, вимушеного бігти, перевищила 3,5 мільйона чоловік.

Ті, хто був змушений бігти, звинувачують ситуацію з безпекою, випадки вимагання з боку недержавних збройних груп і саморобні вибухові пристрої на основних дорогах, а також втрату доходу і перебої в наданні соціальних послуг.

Число жертв серед цивільного населення збільшилося на 29% в першому кварталі в порівнянні з 2020 роком, попередило УВКБ ООН з посиланням на дані місії ООН з надання допомоги в Афганістані.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити підтримку уряду і народу Афганістану і його сусідів у цей критичний час», – наполягав прес-секретар.

Американський генерал, який відповідає за війну в Афганістані, Остін Міллер, вчора покинув командування на церемонії в столиці Кабулі і непомітно покинув країну, що стало символічним завершенням найтривалішого конфлікту в Америці.

Президент США Джо Байден визнав, що майбутнє Афганістану далеко не визначено, але наполягав на тому, що афганці повинні самі вирішувати свою долю.