Таліби вбили щонайменше 100 колишніх співробітників сил безпеки Афганістану

Організація Об’єднаних Націй (ООН) отримала «достовірні відомості» про те, що більше 100 колишніх членів афганського уряду, його сил безпеки і тих, хто працював з міжнародними військами, були вбиті з того часу, як таліби захопили країну 15 серпня. Про це повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

У звіті, опублікованому Associated Press, Гутерріш сказав, що більше двох третин жертв, як вважають, було вбито талібами або їхніми спільниками, хоча таліби оголосили «загальну амністію» для колишніх урядовців та лідерів сил коаліції США.

Політична місія ООН в Афганістані також отримала гідні довіри повідомлення про невиборчі вбивства не менше 50 осіб, підозрюваних у приналежності до ІДІЛ-КП, екстремістському угрупованню «Ісламська держава», що діє в Афганістані.

Гутерріш додав, що, незважаючи на запевнення талібів, є свідчення «насильницьких зникнень та інших порушень права на життя та фізичну недоторканність» колишніх членів уряду та коаліції. Він також сказав, що правозахисники та журналісти, як і раніше, «зазнають нападів, залякування, переслідувань, довільних арештів, жорстокого поводження та вбивств».

Спочатку таліби обіцяли загальну амністію тим, хто був пов’язаний з колишнім урядом та міжнародними силами, а також терпимість та включення жінок та етнічних меншин до уряду. Проте вони відновили обмеження щодо жінок та призначили повністю чоловічий уряд, що стривожило міжнародне співтовариство.