Британія співпрацюватиме з талібами, якщо вони прийдуть до влади

За словами міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса, британський уряд буде співпрацювати з талібами, якщо вони повернуться до влади в Афганістані.

Уроки останніх 20 років, коли це угруповання перебувало при владі в останній раз, «не будуть втрачені талібами”, – сказав він Telegraph.

Минулого тижня прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив, що Великобританія припинила свою військову присутність в Афганістані після двох десятиліть війни.

Після оголошення про виведення військ таліби просуваються вперед, і більшість спостерігачів бачать, що вони вже контролюють більшу частину Афганістану і можуть повалити уряд в столиці країни Кабулі.

Уоллес визнав, що таліби, ймовірно, будуть відігравати певну роль в управлінні Афганістаном в майбутньому, але також сказав, що він не буде надавати притулок терористичним групам, атакуючим Захід. «Яким би не було нинішній уряд, за умови, що він буде дотримуватися певних міжнародних норм, уряд Великобританії буде дотримуватися його», – сказав міністр.

Він додав, що «як і інші уряди в усьому світі, якщо вони будуть вести себе серйозно проти прав людини, ми переглянемо ці відносини».

Адміністрація Талібану в 1996-2001 роках піддавалася різкій критиці за порушення прав людини, але тепер Талібан буде чинити опір «ризику ізоляції». «Афганські ветерани будуть задавати питання про Талібан. Всі мирні процеси вимагають, щоб ви ладнали з ворогом. Іноді це правда», – сказав Уоллес.

Він сказав, що таліби «відчайдушно бажали» міжнародного визнання. «Їм потрібно розблокувати фінансування і підтримку національного будівництва, і це ще не зроблено з терористами». «Ви повинні бути партнером світу, інакше ви ризикуєте ізолюватися. Ізоляція привела їх туди, де вони були минулого разу», – підкреслив він.

«Бідність їх власного народу – важлива проблема, з якою їм доводиться мати справу, і яку вони не можуть вирішити самотужки. Коли ви – одна з найбідніших країн на землі, вам потрібна допомога міжнародного співтовариства ».

Уоллес закликав талібів і підтримуваного Заходом президента Афганістану Ашрафа Гані працювати разом, щоб забезпечити стабільність в країні, яка рветься на частини війною.

«Зараз настав час для обох воюючих сторін в Афганістані продемонструвати лідерство і згуртувати Афганістан. Але, врешті-решт, якщо є уряд, і цей уряд як талібів, так і неталібов, і ми віддані дипломатичним відносинам, саме це і станеться .