Масові протести в Сербії проти забруднення повітря вугільними електростанціями

“Кілька тисяч людей влаштували нову екологічну акцію протесту в сербській столиці Белграді після того, як протестувальники вчора перекрили мости та дороги в різних містах нашого західного сусіда та зіткнулися з поліцією, яка сформувала кордони у спробі їх зупинити”, – повідомляє Associated Press.

Сьогоднішня демонстрація була організована на знак протесту проти рівня забруднення повітря в Сербії, що викликає тривогу, вугільними електростанціями, відсутності систем фільтрації повітря на шахтах і фабриках, старих автомобілів і використання невідповідного палива для опалення будинків.

Протестувальники несли плакати з написом «Повітря небезпечне» і «Ви нас задихаєте». Вони пройшли через центр Белграда, свистячи у свистки та вигукуючи антиурядові гасла.

Сербія – одна з найбільш забруднених країн у Європі, але громадські протести тільки недавно привернули увагу після того, як екологи звинуватили владу в тому, що вони дозволяють іноземним інвесторам, переважно з Китаю, завдавати додаткової шкоди навколишньому середовищу.

Учора тисячі протестувальників заблокували рух у ключових точках Белграда та інших міст, обурені двома законами, які, за їхніми словами, відкривають шлях для таких проектів. Годинна блокада призвела до зіткнень із поліцією та арештами. У соціальних мережах з’явилося відео із міста Шабац, на якому невідомі люди побивають протестувальників палицями.

Західна Сербія стала центром екологічного руху через спробу Rio Pinto знайти в цьому районі літієву копальню. Компанія заявляє, що буде відповідати найвищим екологічним стандартам, але активісти та експерти наполягають на тому, що шахта знищить сільськогосподарські угіддя, дику природу та річки.

Президент Сербії Олександр Вучич та його популістський уряд заявляють, що екологічні протести були політично вмотивованими. Вони пообіцяли вирішити величезні екологічні проблеми Сербії, але наголосили, що не збираються зупиняти вугільні шахти найближчим часом.

За словами екологів, деякі великі китайські інвестиції в країну, такі як купівля великої мідно-золотої копальні та єдиного сталеливарного заводу, значно збільшили викиди вуглецю в Сербії.