Під час акцій протесту в Білорусі затримано понад 1100 осіб

“Понад 1100 осіб було затримано під час акцій протесту в Білорусі, які пройшли в ряді міст по всій країні”,- повідомляє Deutsche Welle.

Акції протесту, які в неділю були присвячені вбитому силовиками Роману Бондаренко, називалися «Виходжу!». Це останні слова 31-річного активіста в чаті ввечері 11 листопада. Потім він вийшов на подвір’я свого будинку і обурився тим, що поліція, знімає червоно-білу символіку (символ незалежності), після чого був побитий. Пізніше він був госпіталізований з набряком мозку і на наступний день помер.

Однак білоруська влада не визнає, що молода людина стала жертвою поліцейського насильства – за офіційною версією, він був в нетверезому стані і отримав травми під час бійки з місцевими жителями. Це викликало хвилю невдоволення по країні, а також різку реакцію з боку ЄС.

Однак насильство над демонстрантами триває. За даними правозахисного центру «Весна», більшість затриманих в неділю були з Мінська, але були затримані і в Гродно, Гомелі, Пінську, Бресті, Молодечно, Могильові та інших містах. Співробітники поліції діяли грубо, застосувавши спеціальні засоби, в тому числі світлові і звукові гранати.

Протестуючі мали намір пройти по вулицях Мінська, починаючи з місця, де 10 серпня був убитий інший демонстрант Олександр Тарайковскій. Завершенням ходи повинен був стати двір, де побили Романа Бондаренка, нині іменованого «Площею змін» – на цьому місці мінчани встановили меморіал зі свічок і ламп. Однак поліція не допустила проведення маршу, застосувавши силу ще до того, як люди вийшли колоною.