Рекордні рівні викидів вуглецю в 2020 році, незважаючи на пандемію

Як повідомляє DPA з посиланням на Всесвітню метеорологічну організацію (ВМО) в Женеві, концентрація вуглекислого газу (CO2) в атмосфері досягла рекордного рівня в 2020 році, перевищивши середній показник за десятиліття 2011-2020 років.

Через економічний спад, викликаний пандемією коронавіруса, нові викиди в минулому році фактично знизилися на 5,6%. Однак, на думку ВМО, це не спричинило «помітного впливу на рівні парникових газів в атмосфері і швидкість їхнього зростання».

Новий виміряний рівень вуглекислого газу становить 413,2 частин на мільйон (ppm) в порівнянні з 410,7 роком раніше. Це 149% від доіндустріального рівня.

Генеральний секретар ВМО Петері Таалас попередив, що, якщо не будуть встановлені суворіші цільові показники викидів, ніж вони є в даний час, майже напевно світ не досягне цілей Паризького кліматичної угоди щодо обмеження глобального потепління значно нижче 2 °C і забезпечення зусилля обмежити його навіть до 1,5 °C.

Ця новина з’явилася незадовго до конференції ООН зі зміни клімату, або COP26, в Глазго. На ній світові лідери спробують домовитися про спільні дії щодо обмеження глобальних викидів.

За словами Тааласа, звіт ВМО є «чітким науковим посланням для учасників переговорів зі зміни клімату на конференції COP26».

Вуглекислий газ – головний фактор глобального потепління. Здатність людства скорочувати викиди газу визначає, чи можна уникнути незворотної зміни клімату.