Зовнішня діяльність ЄС зосереджена на правах жінок і гендерній рівності

Європейська комісія і Верховний представник Союзу із закордонних справ і політики безпеки представили амбітні плани по просуванню гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у зовнішній діяльності Європейського Союзу в цілому.

Незважаючи на те, що в просуванні прав жінок був досягнутий значний, але нерівномірний прогрес, жодна країна в світі ще не знаходиться на шляху до досягнення мети гендерної рівності та розширення прав і можливостей всіх жінок до 2030 року.

Крім того, медичні та соціально-економічні наслідки кризи COVID-19 непропорційно сильно позначаються на жінках. Наприклад, через більш високу частку нерегульованої зайнятості в уразливих секторах для жінок рівень їх безробіття в 1,8 рази вище, ніж для чоловіків. Бідність серед жінок може збільшитися на 9,1%.

Щоб вирішити цю проблему, новий план дій ЄС з гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в зовнішній діяльності на період 2021-2025 рр. спрямований на прискорення цього прогресу вперше за останні 25 років після прийняття Пекінської декларації та плану дій по ній.