ЮНВТО: високий рівень вакцинації відроджує міжнародний туризм

Напрямки послабили свої обмеження на поїздки, і глобальне поширення вакцинації просувається в багатьох частинах світу, при цьому міжнародний туризм продемонстрував ознаки відновлення в червні і липні цього року.

Згідно з останнім звітом ЮНВТО (Всесвітня туристична організація) “Світовий туристичний барометр”, близько 54 мільйонів туристів перетнули міжнародні кордони тільки в липні 2021 року що показує зниження на 67% в порівнянні з тим же місяцем 2019 року, але найвищий рівень з квітня 2020 року.

“Очевидно, що існує великий попит на міжнародний туризм, і багато напрямків почали приймати відвідувачів безпечно і відповідально. Але  суперечливі правила і норми і нерівномірний рівень вакцинації продовжують впливати на довіру”, – прокоментував генеральний секретар ЮНВТО Зураб Пололікашвілі.

У більшості напрямків в червні і липні спостерігалося помірне відновлення міжнародних поїздок в порівнянні з 2020 роком. Однак 2021 рік залишається непростим роком для світового туризму, оскільки кількість міжнародних прибуттів впало на 80% за перші шість місяців 2021 року в порівнянні з 2019 роком.

Сектор подорожей і туризму в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні показав найнижчі результати в січні-липні, зафіксувавши зниження числа міжнародних прибуттів на 95% в порівнянні з періодом до пандемії.

Друге за величиною зниження було зареєстровано на Близькому Сході (-82%), за ним слідують Європа і Африка (-77%).

З іншого боку, в Північній і Південній Америці спостерігалося менше зниження (-68%), при цьому Карибський басейн показав найкращі результати серед субрегіонів по всьому світу.

Крім того, деякі невеликі європейські напрямки показали найкращі результати в червні і липні, при цьому кількість прибуттів було близьким чи перевищувало рівні, зафіксовані до пандемії COVID-19 в 2019 році.

Зняття обмежень на поїздки для людей, які були повністю вакциновані від коронавіруса, а також прогрес, досягнутий у впровадженні вакцин, допомогли підвищити довіру споживачів і відновити безпечну мобільність в Європі та інших частинах світу.

Що стосується ситуації, яка очікує в найближчі місяці або навіть роки, група експертів ЮНВТО чекає побачити кращі результати до кінця року.

«Майже половина всіх експертів (45%), як і раніше, передбачають повернення міжнародного туризму до рівнів 2019 року в 2024 році чи пізніше, в той час, як 43% сподіваються на відновлення в 2023 році», – прокоментував ЮНВТО.

Однак, якщо рівень вакцинації не збільшиться, то найближчим часом міжнародний туризм не повернеться на допандеміческій рівень.