Альтернативи російському газу для Молдови немає

Молдавська влада, яка веде переговори про новий контракт на поставку газу між «Молдовагазом» і «Газпромом», не бачать альтернативи російському газу. Про це повідомив віце-прем’єр, міністр інфраструктури Молдови Андрій Спіну в інтерв’ю PRO TV.

«У переговорах про постачання газу ми будемо керуватися виключно економічної складової і будемо купувати газ там, де він дешевший», – сказав Спіну. «Що стосується Румунії, то ми чекаємо остаточної ціни, але вона буде дорожче російського газу. Ціна буде на рівні 1000 доларів за тисячу кубометрів», – сказав він.

Віце-прем’єр додав, що знаходиться в постійному контакті з офіційними особами, що відповідають за енергетичний сектор, не тільки в Румунії, але і в Україні.

За словами Спіну, для отримання знижки на газ Молдова готова обговорити з “Газпромом” погашення її боргів, а також застосування вимог Енергетичного співтовариства ЄС, які впливають на інвестиції російського газового холдингу в Республіку.

Контракт на поставку російського газу в Молдову закінчився у вересні.

У минулому році Молдова імпортувала паливо по середній ціні 148,87 доларів за тисячу кубометрів, включаючи транспортні витрати до кордону.

Минулого тижня контракт на поставку газу для Молдови був продовжений до кінця жовтня, щоб сторони могли завершити переговори. Однак в цьому місяці республіка буде імпортувати блакитне паливо за ринковими цінами. Це буде приблизно 790 доларів за тисячу кубометрів.

Віце-прем’єр запевнив, що внутрішні тарифи не будуть підвищуватися до укладення довгострокового контракту.